Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-brand-stoppar-tagtrafik/

Sverige

Kraftig brand stoppar tågtrafik

Foto: Jan Emanuelsson / TOPNEWS.SE

En brand nära tågspåren stoppar all tågtrafik förbi Hässleholm. Kontaktledningar vid spåren uppges vara skadade, och det finns ingen prognos för när tågen kan gå som vanligt igen.

– Vi kan inte spekulera i något förrän vi fått reda på hur skadad anläggningen är, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

Larmet om branden kom vid 17.45 på onsdagen. Det ska ha brunnit i både en större industribyggnad och en närliggande container. Polisen misstänker att branden är anlagd. 

– Vi förhör personer som kan ha gjort iakttagelser i samband med att branden startade, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson i region Syd. 

– Och i övrigt har vi gjort iakttagelser som gör att vi misstänker att den här branden var anlagd, säger hon. 

Händelsen rubriceras som grov mordbrand. 

Branden är i närheten av tågspåren, vilket stoppar trafiken förbi Hässleholm medan räddningstjänsten arbetar på platsen. 

Polisen hjälpte vid 20-tiden till att evakuera ett passagerartåg med 350 passagerare ombord som står på järnvägen inte långt från brandplatsen. 

All tågtrafik i båda riktningar mellan Stockholm och Malmö/Köpenhamn påverkas.

– Vi har förberett oss för att det kommer vara stopp resten av dygnet, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Enligt SJ har de åtta tåg på sträckan under kvällen. Runt tusen resenärer beräknas vara drabbade.

– SJ kör också bara några få av tågen på sträckan, så totalt är det fler resenärer som drabbas. Hässleholm är en så viktig knutpunkt för tåg i Sverige, så det är ett väldigt dumt ställe att ha en brand på.

SJ har beställt ersättningsbussar för att köra förbi sträckan, men alla resenärer beräknas inte kunna komma med dem.

– Några av tågen kommer att ledas om via Göteborg. Sedan har vi fått in en del ersättningsbussar, ungefär en tredjedel av de 30 bussar vi behöver i nuläget. Så alla resenärer kommer inte komma fram under dagen. Där kommer vi att erbjuda hotell och att resan fortsätter imorgon, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Enligt Trafikverket har de fått information om en eller flera kontaktledningar kring spåren har skadats i branden, vilket gör det ännu svårare att säga när tågen kan börja gå som vanligt igen.

– Vi vet inte hur mycket som kommer behöva repareras eller om även spåren är skadade. Vi kan inte spekulera i något förrän vi fått reda på hur skadad anläggningen är, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

Skånetrafiken skriver på sin hemsida att ersättningsbussar har tagits in i begränsad omfattning. Ingen person verkar ha kommit till skada i samband med branden.