Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kraftig minskning av antalet asylansökningar

ID-kontroller på Kastrup.
ID-kontroller på Kastrup.

Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat sedan id-kontrollerna infördes. Minskningen är särskilt påtaglig i Malmö. Skånepolisen tror att flyktingar kommer att söka andra vägar in i Sverige.

Den 4 januari infördes id-kontroller på bussar, tåg och färjor som går från Danmark till Sverige. Dagen före sökte 203 personer som anlänt till Malmö asyl i Sverige. Tre dagar efter sökte 42 personer i Malmö asyl, alltså omkring en femtedel så många. Det totala antalet asylansökningar i Sverige den dagen hamnade på 148 jämfört med 236 dagen före kontrollerna infördes. 

– Den största förändring vi kunnat se är att nästan inte några alls kommer in till Hyllie station. Det är en direkt förändring efter id-kontrollerna, säger Eva Gun Westford vid Skånepolisen.

Medan det i stort sett inte ankommer några flyktingar till Hyllie station längre har det kommit upp till 40 personer per dag med färjan från Tyskland till Trelleborg.

– Vi har sett en förändring där fler verkar dra sig till Trelleborgsbåtarna. Det är det enda sättet att komma över Öresund nu utan att behöva kontrolleras, säger hon.

Polisen i Skåne har stärkt sina kontroller över de bilar som kommer över Öresundsbron sedan id-kontrollerna infördes för tågtrafiken. Eftersom ingen id-kontroll görs på den danska sidan av Öresundsbron gör polisen i stället en gränskontroll på den svenska sidan.

– Vi har en partiell gränskontroll på bron. Polisen är där dygnet runt, och de senaste dagarna har vi kontrollerat 95 procent av fordonen, säger Eva Gun Westford.

Polisbemanningen har förändrats, och poliser som tidigare tjänstgjort vid Hyllie station finns nu på plats vid Lernacken, på den svenska sidan av Öresundsbron, där den svenska betalstationen finns. Man kontrollerar både personbilar, taxi och lastbilar som kommer över bron. 

– Just lastbilar tar lite längre tid att kontrollera. Och har de plomberade laster krävs det särskilda indikationer för att kunna gå in i den plomberade lasten.

Vid Skånepolisen poängterar man att kontrollerna vid bron är gränskontroller, inte id-kontroller. Det innebär att om man kommer till kontrollen utan legitimation och uppger att man vill ansöka om asyl, så överlämnas man till Migrationsverket. Under de senaste dagarna har polisen märkt att personer använt sig av taxi för att ta sig över gränsen utan id-handlingar. Den som kör en person utan id-handlingar över gränsen kan bli misstänkt för människosmuggling.

– Om det i ett samtal framkommer att en person kan bli misstänkt för människosmuggling så anhålls den och det får redas ut, säger Eva Gun Westford.

Att personer utan legitimation inte längre kan ta tåget mellan Danmark och Sverige kommer, enligt Eva Gun Westgård, att leda till att man söker andra vägar till Sverige.

– Id-kontrollerna kommer helt säkert leda till att personer som vill hit försöker ta sig hit på nya sätt. Antingen åker man via Tyskland, försöker anlita människosmugglare eller så försöker man smita in på annat sätt, säger Eva Gun Westford.

Fakta: Rätten att söka asyl

FN:s flyktingkonvention från 1951 stipulerar rätten att söka asyl. Enligt konventionen är en flykting en person som känner en välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i sitt hemland på grund av ras, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning.

Även paragraf 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna slår fast asylrätten: "Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse".

80 procent av de asylsökande i Sverige har hittills under 2015 saknat pass vid registreringen. Men under asylprocessen har sedan upp till 40 procent visat upp någon sorts id-handling.

Källa: Migrationsverket, FN och regeringens webbplats om mänskliga rättigheter (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.