Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kraftig ökning av antalet asylsökande väntas

Migrationsverket räknar med en kraftig ökning av antalet asylsökande till Sverige.

I den nya prognos som lämnades över till regeringen i dag förutspås 80.000 asylsökande under 2014. Myndigheten lämnar dock utrymme för möjligheten att siffran kan bli så hög som 89.000.

I den förra prognosen från april bedömde Migrationsverket att antalet asylsökande skulle bli 61.000.

I prognosen ökar också antalet ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket bedömer att så många som 6.500 barn och ungdomar kan söka asyl utan en vårdnadshavare i år. I den förra prognosen var den siffran 4.400.

Migrationsverket ska rekrytera mer personal och handläggare kommer att arbeta i skift för att pröva nya asylansökningar. Men väntetiderna kommer ändå att öka rejält, tror myndigheten.

I slutet av 2014 räknar man med att antalet öppna asylärenden har vuxit till drygt 42.000, jämfört med dagens 30.700.

I slutet av året räknar Migrationsverket med att ha 79.500 asylsökande inskrivna. Två tredjedelar av dem tror man kommer att behöva hjälp med ett boende. Därför behövs i ett första steg ungefär 9.000 nya platser på boenden.

Det finns redan 11.000 personer som har fått uppehållstillstånd, men som ännu inte har fått en permanent placering utan tvingas stanna i tillfälliga boendelösningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.