Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 22:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-okning-av-antalet-covid-19-fall-i-vastra-gotalandsregionen/

SVERIGE

Kraftig ökning av antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att ökningen av covid-19-fall har varit oväntat stor i Västra Götalandsregionen de senaste dagarna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att ökningen av covid-19-fall har varit oväntat stor i Västra Götalandsregionen de senaste dagarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ökningen av covid-19-fall har varit oväntat stor i Västra Götalandsregionen de senaste dagarna. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens i dag, torsdag.

– Vi får analysera närmare vad det beror på, säger Tegnell.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik från den 3 juni har 6.414 personer bekräftats smittade med covid-19 i Västra Götalandsregionen. Sedan den 1 juni har 841 nya fall bekräftats och på förmiddagen den 4 juni vårdades 279 patienter med covid-19 på sjukhus. 62 av dem behövde intensivvård.

Vid dagens presskonferens konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att antalet bekräftade fall ökat under de senaste dagarna. Ökningen gäller personer som inte är vård- och omsorgspersonal. Vad den beror på är dock oklart.

– En stor del av ökningen kommer från Västra Götalandsregionen. Vi har en dialog med dem för att försöka förstå vad det beror på, säger Anders Tegnell.

Förra veckan larmade Sahlgrenskas ledning om en oroande utveckling vad gäller kurvan över andelen nyinskrivna covid-19-patienter i Göteborg.

– Det är helt klart ett trendbrott att den inte fortsätter att minska. Något har hänt, sade chefläkaren Thomas Brezicka till DN då.

Enligt Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, har flera sjukhus i regionen sett ett ökat antal inläggningar under veckan som gått.

– Det är ett allvarligt tecken på att vi har en större samhällsspridning än vi hade dessförinnan.

Smittskyddsläkaren säger att det finns oroande tecken på att människor slutar att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner. Bland annat visar data från Telia att resandet ökade kraftigt under förra veckan, jämfört med veckan dessförinnan.

Peter Ulleryd säger att det är möjligt att människor börjar bli trötta på att arbeta hemifrån och att hålla social distans.

– Men det är hur människor i Västra Götaland i sin vardag undviker trängsel, håller distans, tvättar händerna och undviker att smitta andra som direkt påverkar hur många som kommer att dö framöver, säger han.

På torsdagen meddelade regeringen att reserestriktionerna inom Sverige från och med den 13 juni kommer att hävas för smittfria personer. På en presskonferens om detta fick Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson frågan om det hade varit en idé att undanta Västra Götaland eller sommarpopulära Bohuslän från detta.

– Det är väldigt svårt att undanta Västra Götaland eller vissa regioner för in- eller utresa. Det skulle ju innebära helt andra typer av kontroller som man har. Vi har sett det som en helhet, svarade Johan Carlsson.

– Om det varit väldigt stora regionala skillnader då hade nog alternativet varit att inte över huvud taget öppna. Skillnaderna är inte så stora att det innebär en risk i sig att människor rör sig från det ena till det andra stället.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Sahlgrenska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt