Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kraftig ökning av samtal till präster

Monica Eckerdal, samordnare för Jourhavande präst och själavård på nätet.
Monica Eckerdal, samordnare för Jourhavande präst och själavård på nätet. Foto: Magnus Aronson /IKON

Varje natt ringer hundratals människor i Sverige larmnumret 112 för att prata med en Jourhavande präst. Sedan 2008 har samtalen ökat med nästan 70 procent. Storhelger, som den just gångna påsken, är särskilt tuffa för de som är ensamma.

– Det är ofattbart att samtalen fortsätter att öka. Vi har ingen förklaring utan tror att det beror på flera faktorer men utsattheten och fattigdomen i samhället har ökat, säger Monica Eckerdal, nationell samordnare för Jourhavande präst.

Stödfunktionen som firade 60 år i februari började med en annons i Öresunds-Posten 1956 där den som gick i självmordstankar uppmanades att ringa till den lokala prästen. Sedan dess har Jourhavande präst växt och är i dag en nationell verksamhet inom Svenska kyrkan som ger människor i kris akut själavård via larmnumret 112.

I genomsnitt ringer 225 personer varje natt för att få prata med någon av de 15-20 prästerna som är i tjänst mellan klockan 21 till 06. De flesta samtalen kommer fram till midnatt.

– På morgonen är det färre som ringer men då kan det vara väldigt tunga samtal, säger Monica Eckerdal som själv arbetar som en Jourhavande präst.

Hon berättar att det är alla sorters människor som ringer som av olika skäl har det tufft och inte har någon att prata med. Många samtal är från äldre som inte kan leva på sin pension eller personer som är utförsäkrade. Omkring 10 procent handlar om självmordstankar eller är personer som står i begrepp att begå självmord.

Andra samtal rör relationer eller att man har förlorat någon genom en olycka eller sjukdom. Ofta kommer ångesten på nätterna när man har svårt att sova.

– Då ringer man till oss och bara att få dela det jobbiga med en annan människa kan göra det lättare, säger Monica Eckerdal.

Varför vänder man sig till just en präst?

– För att vi finns där. Många kanske väljer att prata med oss inte för att de är kristna utan för att de får vara anonyma och vet att vi präster har absolut tystnadsplikt. Psykologer måste föra journal men det behöver inte vi göra och det skapar en frihet och en trygghet för konsulenten.

Storhelger med många röda dagar är särskilt tuffa för de som är ensamma, vilket återspeglar sig i samtalen.

– För de med familj är högtider fantastiskt men för den som står utanför blir det jättejobbigt.

Många av samtalen kan vara tunga för prästerna, men det är en oerhörd meningsfull arbetsuppgift som gör att de själva orkar, enligt Monica Eckerdal. Majoriteten har dessutom någon terapeututbildning.

För att nå fler unga finns Jourhavande präst numera på nätet. Det finns även planer på att ha samtalstjänsten via 112 öppen dygnet runt.

– Det står på dagordningen men jag kan inte säga när vi kan realisera det, säger Monica Eckerdal.

Fakta. Jourhavande präst

Nås via 112 och är öppen mellan 21.00 och 06.00. Samtalet är gratis.

Prästerna har absolut tystnadsplikt.

Den som ringer får vara anonym och behöver inte tillhöra Svenska kyrkan.

Tjänsten nås även via chatt eller mejl då man får svar inom 24 timmar.

En färsk Sifo-undersökning visade att drygt åtta av tio (82 procent) tycker att tjänsten är viktig och nära 60 procent kan tänka sig att använda den vid behov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.