Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-rokutveckling-fran-lastbilsbrand-i-goteborgs-hamn/

Sverige

Kraftig rökutveckling från lastbilsbrand i Göteborgs hamn

Bild 1 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3
Foto: Tomas Ohlsson

Flera lastbilar har fattat eld i roro-terminalen i Göteborgs hamn. Branden är under kontroll men orsakar kraftig rökutveckling. Enligt Göteborgs-Posten ska flera vittnen ha hört smällar från platsen. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att undvika röken. 

Räddningstjänsten larmades till branden i Älvsborgshamnen strax före klockan 16. Enligt Stefan Strömberg, pressansvarig i Göteborgs hamn, rör det sig om ett eller flera fordon i Älvsborgshamnen som har fattat eld.

- Jag har inga uppgifter om eventuella personskador, säger han till DN. 

Polis larmades strax efter klockan 16 till Oljevägen i Arendal sedan de fått larm om brand i en containerdepå. Trafiken är avstängd på Arendals Allé och på Oljevägen i anslutning till brandplatsen. 

– Det är okänt för mig vad som brinner eller hur det började. I nuläget har vi inte några uppgifter om personskador, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Väst.

Bild 1 av 4 Röken steg över Eriksberg i Göteborg på onsdagseftermiddagen.
Foto: Läsarbild
Bild 2 av 4 Sofia Brax tog en bild av brandröken från lotsutkiken på Brännö.
Foto: Sofia Brax
Bild 3 av 4 Även i naturreservatet Änggårdsbergen syntes rökutvecklingen från branden i hamnen på andra sidan älven.
Foto: Läsarbild
Bild 4 av 4 Flera bilder på brandröken spreds under onsdagseftermiddagen i sociala medier.
Foto: Mikael Forsell/TT

Ett vittne som DN har pratat med som bor mittemot hamnen, på andra sidan av Göta älv, kollade på Netflix när hon fick en nyhetsnotis om branden. 

– Jag gick ut och tittade och det rykte på rejält. Det är svart rök som bolmar upp och över bron. Jag pratade med några som var ute när det började brinna och de hade hört kraftiga smällar. 

Vid 21.30 uppgav Räddningstjänsten att branden är under kontroll, men att det fortfarande är två enheter som arbetar med släckningsarbetet.

– Nu runt halv tio är tanken att de som är där nu ska bli avlastade. Vi får väl ha lite koll på det under natten och även åka dit imorgon kolla när de börjar röra runt bland grejerna, säger räddningsledare Peter Segerstedt. 

Enligt uppgifter från polisen finns det inte någon risk för spridning. 

– Det ska inte heller vara några kemikalier eller andra farliga ämnen i lasten, enligt räddningsledare, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.  

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt