Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftigt-regn-drar-in-over-sodra-sverige-risk-for-oversvamningar/

Sverige

Kraftigt regn drar in över södra Sverige – risk för översvämningar

En regnig helg väntar i helgen. Foto: Magnus Hallgren

På fredagen kommer ett regnväder in över södra landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Halland och västra Småland där det lokalt är risk för översvämningar. 

Resten av helgen bjuder på grått höstväder – men med solchanser.

– Störst solchanser är det i Östersjölandskapen på lördag då molntäcket spricker upp, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Inledningen på helgen blir däremot blöt och blåsig när ett frontsystem kommer in under fredagen över södra Sverige. I framför allt i Halland och västra Småland kan det röra sig kraftigt regn och hårda vindbyar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning. 

– Det är risk för att det kan bli översvämningar lokalt som bland annat kan påverka infrastruktur. Men det är ingen höststorm, säger Charlotta Eriksson.

Enligt SMHI kan det på en del platser falla cirka 35 millimeter ihållande regn på tolv timmar, vilket ökar risken för översvämning. 

I norra Sverige är det fortsatt kallt för årstiden med minusgrader i fjällkedjan, medan mildluften hänger kvar i söder. Där kommer temperaturen ligga på dryga tio grader i Götaland och lite lägre i Svealand. Natten till söndagen är det frostvarning med minusgrader i norra Svealand. 

– Där får man vara försiktiga med tomaterna och ta in dem om man inte redan har gjort det.

Mellersta och norra Norrland kommer tidvis få lite snö eller regn vid kusten på söndag. I söder passerar nya regnområden.  

Först i mitten av nästa vecka kommer vädret att stabiliseras lite mer. 

Förra veckan meddelade SMHI att den meteorologiska hösten hade nått hela landet, vilket var ovanligt tidigt. Nu är även vintern här.

– Vi har fått vinter på vissa platser i norr och har heller ingen sommar kvar. I och med den kallare perioden fick vi höst även på mätstationerna längst ner i söder och det är anmärkningsvärt tidigt för säsongen, säger Charlotta Eriksson.

Bollings väderlek: Varför slår prognoserna fel på sommaren?