Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kraftigt snöfall lamslår trafiken i Göteborg

Ett kraftigt snöfall natten mot tisdagen har lamslagit stora delar av Västra Götaland. I Göteborgsområdet står tåg- och spårvagnstrafiken stilla, skriver Göteborgsposten. ”Det är stopp precis överallt”, säger Kent Franck, trafikledare vid Göteborgs Spårvägar till tidningen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Hallands län, Västra Götalands län och Jönköpings län. Sedan igår kväll har det kommit upp till två decimeter snö på vissa håll. Enligt vädertjänsten Foreca är snöfallet det värsta som har drabbat Västra Götaland hittills i vinter.

Trafikverket rapporterar också om stora problem på vägarna i hela västra Sverige. Under natten och morgonen har de satt in alla resurser för att ploga och halkbekämpa.

– Plogbilarna går i skytteltrafik. Men snöfallet fortsätter, det blåser och driver in snö så efter en halvtimma är det lika snöigt igen. Då är det bara att vända om och börja om från början igen, säger Lars Hedström på pressjouren Trafikverket.

Myndigheten varnar även för halka på vägarna i samband med snöfallet. Ett stort antal avåkningar i samband med halkan har inträffat.

– Men det har inte rapporterats in om några svårare olyckor utan handlar mest om avåkningar och plåtskador. Det bästa man kan göra är att ha god tid på sig om man ska ut på vägarna och att köra försiktigt.

Under morgonen var samtliga tåg från Göteborg inställda. Men strax före klockan halvåtta meddelade Trafikverket att trafiken var återupptagen.

– Tågen är igång igen men det är förseningar i alla riktningar, säger Lars Hedström.

Spårvagnstrafiken i Göteborg är i princip stillastående på tisdagsmorgonen och bussarna dras med stora förseningar.

– Vi har strömlöst i två depåer. På vissa sträckor kan vi inte trafikera alls. De spårvagnar som är ute kommer inte längre än några meter innan de får stanna, det är som isbetong på spåren, säger Kent Franck, trafikledare vid Göteborgs spårvägar, till GP.

Även flyget har drabbats och plan kan varken lyfta från eller landa på Landvetter flygplats på grund av väderkaoset, meddelar Swedavia på hemsidan.

Enligt SMHI väntas snöfallsområdet fortsätta österut under dagen samtidigt som det mattas av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.