Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kraftledning ökar risk för Alzheimer

Strålning från kraftledningar kan öka risken för Alzheimer. Det visar en studie genomförd i Schweiz.

Hur människor påverkas av elektromagnetiska fält (EMF) uppfattas fortfarande ibland som kontroversiell forskning. Det handlar bland annat om hur vi människor påverkas av strålning från mobiltelefoner, el-centraler och högspänningsledningar. Barnleukemi är hittills den enda sjukdom där forskare lyckats visa på ett samband mellan att vara utsatt för hög EMF och sedan utveckla sjukdomen.

Men Martin Röösli, professor i epidemiologi vid Berns universitet i Schweiz, har nu hittat indikationer på förhöjd risk för Alzheimers sjukdom och EMF. Studien är gjord på människor som bott mindre än 50 meter från kraftledningar som bär mellan 220 kilovolt eller 380 kilovolt, och genomfördes åren 2000 till 2005. Hade man bott nära kraftledningar i mer än 15 år, var risken att dö i Alzheimer dubbelt så stor än bland befolkningen i övrigt.

- Jag vill säga att man ska se den här studien som preliminär. Mer forskning behövs. Men helt klart är att de som bott en längre tid i närheten av kraftledningar som leder mer än 220 kilovolt, drabbas dubbelt så ofta av Alzheimer än andra, säger Martin Röösli till TT.

- Däremot hittade vi ingen förhöjd risk bland dem som bodde nära kraftledningar som bar under 220 kilovolt.

Svenska kraftledningar leder normalt 220 eller 400 kilovolt.

Martin Röösli presenterade sina rön på ett seminarium i Göteborg på torsdagen.

- Studien är mycket viktig, även för oss i Sverige. Jag hoppas att vi kan gå vidare med egen forskning, säger professorn Yngve Hamnerius på Chalmers bioeffektgrupp.

Han menar att Rööslis rön är viktiga också för att EU 2012 kommer med nya direktiv rörande gränsvärden för EMF strålning. Enheten som strålningen räknas i kallas mikrotesla. EU vill tillåta upp till 500 mikrotesla i yrkesmiljöer där personer är korttidsexponerade. Men samtidigt också upp till hela 100 mikrotesla i miljöer där allmänhet rör sig. Martin Röösli beräknar strålningen för de som deltog i studien i Schweiz från 0,3 till 0,4 mikrotesla.

Svenska rekommenderade värden är 0,2 i miljöer där människor vistas permanent, och 0,4 i yrkesmiljöer.

- Man kan ju diskutera om de gränsvärden som EU vill införa är för höga, säger Ynge Hamnerius.

Alzheimer och barnleukemi

Alzheimer. En sjukdom som drabbar hjärnan och leder till demens. Sedan 1980-talet kortord för Alzheimers sjukdom. Sjukdomen är döpt efter den tyske psykiatern och neuropatologen Alois Alzheimer (1864-1915).
Epidemiologiska studier har hittat en ökad risk för barnleukemi vid exponeringsnivåer från elektromagnetiska fält (EMF) över cirka 0,4 mikrotesla. Men samtidigt är det oklart hur EMF påverkar kroppen till att utveckla sjukdomen. WHO:s cancerforskningsinstitut har därför klassificerat lågfrekventa elektromagnetiska fält som möjligen cancerframkallande.

Källa: Nationalencyklopedien och Socialstyrelsen (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.