Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Krav på fast luftvärn på Gotland efter rysk flygning

I Almedalen på Gotland är reaktionerna starka på nyheten om att ryskt bombflyg kommit nära ön. ”Aggressivt övande från rysk sida”, säger Jonas Sjöstedt (V), medan Jan Björklund (FP) menar att det nu behövs fast luftvärn på Gotland.

Folkpartiledaren Jan Björklund säger till DN att lördagens flygincident utanför Gotland sätter fingret på allvarliga brister i det svenska försvaret. Visserligen gick två svenska Jas Gripen-plan upp och markerade mot de ryska bombplanen, men det är otillräckligt, enligt Björklund.

Han anser att försvarsuppgörelsen mellan regeringen och de övriga tre borgerliga partierna inte ger den styrka som behövs.

– Jag menar att vi måste ha fast luftvärn på Gotland. Regeringen valde en billig lösning genom att flytta ett skyttekompani till ön men det hjälper ju inte mot sådant här. Det är luftvärn vi behöver, säger Björklund.

Han varnar också för att de återkommande incidenterna kring Östersjön ska förskjuta uppfattningen om vad som är normalt i en farlig riktning.

– Tyvärr så sker det en tillvänjning och det är förstås det som Putin vill. Han vill att vi ska vänja oss vid att det är ryssarna som dominerar här. Det är ständiga provokationer och det svar som Sverige ger är tyvärr otillräckligt, säger Björklund.

I Almedalen var det Vänsterpartiets dag på lördagen, och även Jonas Sjöstedt (V) reagerade snabbt på nyheten om att det svenska incidentflyget skickats upp.

– Jag tycker att det är utmärkt att de här Jas-planen har gått upp och markerat att vi värnar vårt territorium och att vi inte kommer att tolerera några kränkningar, säger Jonas Sjöstedt till DN.

Hur ser du på regeringen Putins agerande de senaste månaderna, i synnerhet när det gäller Rysslands militära operationer?

– Det vi ser är ett klassiskt agerande från en nationalistisk och auktoritär högerregim. Man målar upp yttre hot och agerar utåt för att ena ett folk som har det allt sämre under Putins styre. Ryssland har ju stora ekonomiska problem.

De ryska planen befann sig på lördagen hela tiden på internationellt luftrum. Försvarsmakten går inte ut med hur nära Gotland de befann sig. Finns det inte en risk att den här sortens agerande kan uppfattas som provocerande av Ryssland?

– Vi ser ett oroande mönster av aggressivt övande från rysk sida, och en upptrappning av militärövningar både i Ryssland och från Natos sida. Men försvarets huvuduppgift, för oss som ett alliansfritt land, är att se till att vi kan värna vårt territorium. Därför är det bra att vi svarar med fasthet.

Även andra nationers flygvapen var inblandade i flygningen över Östersjön på lördagen. Försvarsmakten går inte in på vilka nationer det rör sig om. Du ser inte någon risk för att Sverige dras in i ett storpolitiskt och militärt spel mellan Ryssland och Nato på internationellt luftrum?

– Jo, den risken finns. Och det är också en av nackdelarna med ett Nato-medlemskap. Därför ska vi förbli alliansfria.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.