Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Krav på kraftsamling mot kriminella nätverk

”Vi anser att de insatser polisen har gjort mot den grova organiserade brottsligheten inte varit tillräckliga”, säger Morgan Johansson, rättspolitisk talesman för S.
”Vi anser att de insatser polisen har gjort mot den grova organiserade brottsligheten inte varit tillräckliga”, säger Morgan Johansson, rättspolitisk talesman för S. Foto: Paul Hansen
För lite har gjorts det krävs en kraftsamling mot de kriminella nätverken och större resurser till Rikskriminalen. Det säger flera tunga politiker efter DN:s granskning av det kriminella nätverket Black Cobra.

Antalet gängmedlemmar ökar, polisen har skönmålat kampen mot den organiserade brottsligheten och Black Cobra är inte, som tidigare påståtts, besegrat. Det har DN kunnat visa i en specialgranskning av den grova gängkriminaliteten.

– Det är allvarligt att polisen ger regeringen och allmänheten felaktiga underlag och en felaktig bild av vad som uppnås. Det inger inte förtroende för polisens arbete och förmåga att hantera detta, säger Maria Ferm (MP), rättspolitisk tales­person.

Såväl Socialdemokraterna som Folkpartiet betonar vikten av en nationell satsning mot den grova ekonomiska brottsligheten.

– Vi anser att de insatser polisen har gjort mot den grova organiserade brottsligheten inte varit tillräckliga. Därför vill vi ge ytterligare resurser till Rikskriminalen, 70 miljoner för i år, för att ta ett nationellt grepp. Dessutom har vi drivit frågor om hårdare vapenlagstiftning och bättre avlyssningsmöjligheter, säger Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson för S.

Johan Pehrson, med samma roll i Folkpartiet, är också för en nationell kraftsamling:

– Vi vill permanenta den insats som pågår i Malmö som en nationell insats. Nätverken som man stöter på i Malmö finns också runt om i hela Sverige. Den grova organiserade brottsligheten är länsöverskridande, en nationell angelägenhet. Jag har frågat statsministern om det inte är dags att vi tar ett regeringsbeslut om att ge Rikskriminalpolisen i uppdrag att bedriva kampen mot grov organiserad brottslighet under ett nationellt paraply.

Läs hela granskningen av Black Cobra på din läsplatta: Så gör du

Caroline Szyber (KD) pekar på vikten av förebyggande åtgärder:

– Jag har rest mycket ute i landet och det är många unga som säger att det ibland är lättare att gå med i ett gäng än att få ett jobb. Det är mycket problematiskt, säger hon och betonar samtidigt vikten av att polisen arbetar med rätt saker:

–  Vi har en ny sorts brottslighet. Det är viktigt att man har kunskap om den. Därför är det olyckligt om saker filtreras eller överdrivs, men det är också viktigt att våga ompröva och tänka nytt, att göra goda analyser och fokusera på rätt saker. De samverkansprogram som funnits i till exempel Stockholms län har haft effekt.

Lena Olsson, rättspolitisk talesperson i Vänsterpartiet, betonar också vikten av förebyggande åtgärder:

– Det grundläggande är den ökande ekonomiska och sociala ojämlikheten som ger en grogrund vilken gör det lätt att rekrytera ungdomar till kriminalitet.

Johan Linander (C) konstaterar att i perioder har polisen i till exempel Danmark genom en intensiv bevakning, och i Sverige genom uthålliga projekt som i Södertälje, lyckats slå tillbaka gängkriminaliteten:

– Man är naiv om man tror att vi kan nå en situation där vi inte har någon grov organiserad brottslighet i landet. Men det gäller att gå på dem som sitter i toppen, och pressa tillbaka den organiserade brottsligheten så att den inte får någon påverkan på samhällsfunktionerna. I Sverige är den ännu inte så stark att den tar sig in i rättsväsendet eller i kriminalvården. Gör den det är samhället illa ut, säger Johan Linander.

DN har utan resultat sökt en rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.