Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/krav-pa-storre-tydlighet-om-dawit-isaak-och-gui-minhai/

Svensk politik

Krav på större tydlighet om Dawit Isaak och Gui Minhai

Hans Wallmark (M) och utrikesminister Ann Linde (S) debatterar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm.
Hans Wallmark (M) och utrikesminister Ann Linde (S) debatterar under den utrikespolitiska debatten i riksdagen i Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT

Ingen av de fängslade svenskarna Dawit Isaak eller Gui Minhai omnämns i regeringens utrikesdeklaration.

– Vi måste synliggöra från Sveriges riksdag att vi talar om dem. Det är våra medborgare det handlar om, säger Hans Wallmark (M).

När utrikesminister Ann Linde (S) på onsdagen läste upp regeringens utrikesdeklaration nämndes inte de fängslade svenskarna Dawit Isaak och Gui Minhai vid namn. Senast Dawit Isaak omnämndes i utrikesdeklarationen var 2014 av dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M).

Under onsdagens utrikespolitiska debatt efterlyste flera partier att regeringen bör lyfta fram de fängslade svenskarna med namn eftersom det skulle skicka en tydlig signal till Kina och Eritrea.

– Den kinesiska ambassaden vill att vi ska prata mindre om Gui Minhai. Just därför ska vi prata mer om Gui Minhai, säger Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson.

– Jag tycker att det är uppenbart att man bör nämna dem vid namn. Utnyttja demokratins främsta rum i Sverige och uttala deras namn för att visa på vikten av att slå vakt om det fria ordet, fortsätter han.

Läs mer: Sverige tillsätter ambassadör mot organiserad brottslighet

Moderaterna vill tillsätta en kommission som granskar regeringens hantering av den svenske förläggaren Gui Minhai. På onsdagen ställde sig även Vänsterpartiet bakom kravet.

– Vi fick i dag oväntat men glädjande stöd för den tanken från Vänsterpartiet. Nu får vi fundera på hur vi ska gå vidare. Jag tycker att det är bra om vi kan ha en stor bredd i den här typen av frågor, säger Hans Wallmark.

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att regeringens engagemang för de fängslade svenskarna är fortsatt starkt.

Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i i riksdagen.
Utrikesminister Ann Linde (S) talar under den utrikespolitiska debatten i i riksdagen. Foto: Ali Lorestani/TT

– Vi kämpar väldigt hårt för personer som Dawit Isaak, Gui Minhai och andra. Men vi bestämde oss för att vi inte behöver ta upp de enskilda namnen i utrikesdeklarationen. Det innebär på inget sätt att våra ansträngningar för att få dem fria är mindre, säger Ann Linde.

– Vi tar det mer på en generell nivå att vi alltid står upp för svenskar som hamnar i sådana här situationer. Vi fortsätter att kämpa för att Gui Minhai ska bli fri och få återförenas med sin familj, och vi fortsätter att kämpa för Dawit Isaak trots att han nu har suttit så länge i fängelse, fortsätter hon.

Ann Linde är tveksam till nyttan av att tillsätta en kommission om hanteringen av Gui Minhai.

– Jag tror inte att behovet av en kommission är det viktigaste. Det viktigaste är att vi fortsätter att pressa på de kinesiska myndigheterna och att vi ber om hjälp från EU, säger hon.

Ewa Stenberg: Så enar Kina den svenska riksdagen