Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kräver att nazistgrupp håller sig borta från Almedalen

Foto: Magnus Hallgren

Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, ska delta i Almedalsveckan.

Nu kräver människorättsorganisationen Civil Rights Defenders att polisen river upp beslutet.

I april stod klart att den uttalat nationalsocialistiska och antisemitiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kommer att närvara vid årets Almedalsvecka på Gotland i sommar.

Medverkan blir deras första, där de har ansökt om att hyra platsmark under tre dagar i slutet av veckan.

– Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal. De flesta journalister och övriga partier är ju inte inne på samma linje som vi, men vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, sa Pär Öberg på NMR då till Gotlands Allehanda.

Läs mer: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer till Almedalen

Men människorättsorganisationen Civil Rights Defenders menar att med NMR:s närvaro under Almedalsveckan finns risk för hot, hat och våld.

– Vi pratar om en våldsam och organiserad nazistorganisation som upprepande och konsekvent begår brottslighet, säger Robert Hårdh, chef på Civil Right Defenders i Sverige.

Foto: Nu kräver människorättsoganisationen att polisen ändrar sitt beslut och lämnar därför in en överklagan.

– Vi tycker att det är ytterst olämpligt att NMR anordnar sammankomst i Almedalsveckan. Under politikerveckan samlas kärnan av de samhällsaktörer som NMR öppet har klassificerat som förrädare. Risken att NMR återigen ska söka konfrontation och våldsam konflikt är uppenbar, säger Robert Hårdh.

– Polisen har en möjlighet i ordningslagen att besluta att inte tillåta en sammankomst av hänsyn till ordning och säkerhet. Vi har också begärt att verkställande av beslutet skjuts upp eftersom vi inte vet när vi kommer att få besked på vår överklagan. 

Läs mer: Hynek Pallas: NMR på Almedalen är en skymf mot alla som fått familjer mördade i Förintelsen

Bild i text: Robert Hårdh. Foto: David Lagerlöf 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.