Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Krigsveteranernas upprop mot främlingsfientlighet fortsätter växa

”Det var inget svårt beslut att skriva under eftersom den svenska debatten från invandringsmotståndare i så stor utsträckning präglas av rädsla och okunnighet”, säger överste Ulf Henricsson.
”Det var inget svårt beslut att skriva under eftersom den svenska debatten från invandringsmotståndare i så stor utsträckning präglas av rädsla och okunnighet”, säger överste Ulf Henricsson. Foto: Magnus Bergström/TT

566 svenska krigsveteraner hade på tisdagen undertecknat det uppmärksammade uppropet på DN Åsikt mot SD och andra främlingsfientliga krafter. Det var en självklarhet, säger överste Ulf Henricsson, Bosnienveteranen känd som ”sheriffen i Vares”, och med honom strömmar många fler till.

VAL 2018

– Det var inget svårt beslut att skriva under eftersom den svenska debatten från invandringsmotståndare i så stor utsträckning präglas av rädsla och okunnighet. Det är klart att det finns nackdelar, men det gör det med allting, säger överste Ulf Henricsson.

Läs mer: ”Rösta bort alla främlingsfientliga krafter i valet”

Han menar att invandringens fördelar vida överväger och undrar retoriskt om främlingsfientliga personer över huvud taget besökt sjukhus eller andra arbetsplatser i Sverige. Att ”en och annan skurk kommer med” ingår i något som han menar är nödvändigt och ofrånkomligt om samhället ska fungera.

– Har man som vi upplevt hur nationalism, invandringsfientlighet, rädsla och okunnighet skapar dödliga konflikter är det ganska självklart att ställa upp mot den sortens krafter. Uppropet präglas av vad svenskar i allmänhet tycker, inte minst de som varit ute och upplevt att de allra flesta människor är hederliga, ärliga och uppriktiga, säger Ulf Henricsson.

Läs mer: Stort gensvar på krigsveteranernas upprop mot främlingsfientlighet

– Jag fick en mycket tankeväckande kommentar från en soldat 1993 då han efter tre veckor i Bosnien sade ”Du, chefen, nu förstår jag varför folk drar härifrån”. Fler svenskar kanske skulle göra någon månad i ett konfliktområde för att få en större förståelse för hur det är i krig.

Han är övertygad om att de allra flesta inom Försvarsmakten delar budskapet i uppropet, att yrkeskåren därmed inte skiljer sig från andra yrkesgrupper. Möjligen har man, på grund av arbetslivserfarenheterna, rentav större förståelse för flyktingars situation.

– Det här är en manifestation som kommer i helt rätt tid och är helt rätt, och jag hoppas att fler kommer med i den, säger Ulf Henricsson.

Beskedet att Henricsson undertecknat uppropet har fått många andra krigsveteraner att släppa på tveksamheten kring att ta politisk ställning. Lars Peterstrand, som formulerade texten, säger att det plingat till i telefonen hela tisdagen.

– Det är mycket positivt att han klivit på tåget, hela det här ”jag ska inte blanda mig i politiken” har släppt. Det var som att skjuta raketbränsle på allting och stora mängder människor har strömmat till, säger Lars Peterstrand.

– Många andra har hört av sig, men vi har sagt att vi håller det här till krigsveteraner och välkomnar andra initiativ. De vi vill nå är osäkra väljare som missnöjesröstar på SD och jag tror att vi har en viss respekt hos dem – vi har sett på nära håll hur nationalism och extremism leder till en ond spiral. 

DN har sökt Försvarsmakten som inte vill uttala sig i denna fråga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.