Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kriminalvarden-bygger-ny-anstalt-i-trelleborg/

Sverige

Kriminalvården bygger ny anstalt i Trelleborg

Bild 1 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 3 av 3
Foto: Johan Nilsson/TT

Svedalaborna sade nej – nu byggs det planerade stora fängelset med plats för flera hundra interner i Trelleborg i stället.

Så lyder beskedet efter Kriminalvårdens beslut.

TT Text

– Trelleborg har väldigt långa goda förutsättningar för att ta emot en anstalt, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, till TT.

Förra året röstade Svedalas kommuninvånare nej till den stora anstalten i en folkomröstning. Fram klev flera andra skånska kommuner, däribland Trelleborg, och sade sig vara villiga att placera den planerade stora anstalten i sin kommun.

– Det finns mycket goda kommunikationsmöjligheter i Trelleborg och sydvästra Skåne. Närheten till Malmö är viktig för oss, inte minst ur rekryteringssynpunkt, säger Holmgren och menar att det kan handla om runt 300 nya jobb.

Fängelset i Trelleborg blir en sluten anstalt med 300 platser i säkerhetsklass 2 – hög säkerhet, säger generaldirektören.

– Man får ha respekt för att folk i stor utsträckning kan vara oroliga. Men att få ett fängelse på orten innebär inte en ökad otrygghet, tvärtom.

Kriminalvårdens besked är en tidig julklapp, tycker kommunalrådet Mikael Rubin (M).

– Trelleborgarna vill ha det för att det byggs på kommunalt ägd mark, och de ser fördelar med att vi har rättspsyk här och vi har ett häkte. Den verksamheten är en fördel för kommunen, säger Mikael Rubin till TT.

Kommunalrådet hoppas dessutom på fler jobb än de som Kriminalvårdens generaldirektör talar om.

– Det handlar om allt omkring som ska levereras, jag tror det kan bli några hundra jobb till, säger Rubin.

Under presskonferensen undertecknade kommunen och Kriminalvården avtalet inför publik. Men projektet har omgärdats av kritiska röster i den skånska kommunen. Det handlar om att anstalten ska placeras på öronmärkt mark norr om tomatodlingen i Dalköpinge, enligt vad Trelleborgs Allehanda tidigare rapporterat.

Då etableringen sker på jordbruksmark har bland annat Socialdemokraterna opponerat sig. Men det argumentet avfärdar kommunalrådet i dag.

– Det är planlagd mark och de partierna har så få mandat i Trelleborg och det här är ett riksintresse så då väljer vi att göra den prioriteringen, säger Mikael Rubin till TT.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt