Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kriminalvården stoppar Prideflaggning

Foto: Lise Åserud/NTB

Kriminalvården beslutar att endast tillåta svenska flaggan och myndighetens egen flagga på stängerna, något som väcker reaktioner bland anställda.

Beskedet om Kriminalvårdens nya flaggriktlinjer gick ut internt i början av veckan och väckte flera reaktioner. 

– Det var flera som reagerade negativt på det här. Vi känner en uppgivenhet, frustration och besvikelse över att Kriminalvården inte vill tillåta flaggning med Prideflaggan, säger en anställd på myndigheten.

I och med de nya riktlinjerna, som börjar gälla den 15 december, så får endast den svenska flaggan och Kriminalvårdens egen flagga hissas. Regnbågsflaggan, EU-flaggan och minoriteters flaggor kommer inte att hissas.

– Jag tänker att man skulle se betydelsen av en symbol som Prideflaggan, vad den kan betyda både för klienter och personal och personer utanför Kriminalvården. Är det då till exempel människor som inte känner sig representerade av en Prideflagga så får man lyssna på dem och se hur man kan tillmötesgå dem och se hur deras röster blir hörda, säger den anställda.

Samernas flagga.
Samernas flagga. Foto: Heiko Junge/NTB

Bakgrunden till de nya riktlinjerna är att det efterlysts tydligare riktlinjer inom myndigheten kring vad som gäller vid flaggning. På vissa verksamhetsställen har Prideflaggan hissats medan andra valt att inte göra det.

– Det har efterfrågats en tydlighet gällande flaggning utomhus, säger Kajsa Nilsson, chef för beredningsenheten på Kriminalvården, och fortsätter:

– Man ville ha stöd vid beslut. Vad gäller vid en klients bortgång? Vad gäller vid en medarbetares bortgång? När det är utländska besök? Därför behövde den gamla riktlinjen ses över och vi behövde uppdatera den, säger hon och tillägger att utredningen pågått under lång tid och att riktlinjerna varit ute på remiss två gånger.

Kriminalvårdens flagga hissad utanför Storbodaanstalten.
Kriminalvårdens flagga hissad utanför Storbodaanstalten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varför kan inte Prideflaggan hissas längre?

– Vi eftersträvar en enhetlighet i myndigheten. Vi vet att det kan uppfattas fyrkantigt och regelstyrt, men vi är en rättsvårdande myndighet och då vill vi ha den tydligheten, säger Kajsa Nilsson och fortsätter:

– Vi har ett omfattande HBTQ-arbete i dag och arbetar aktivt med frågor som rör minoriteter. Vi är aktiva i Prideparader och vi har utbildningar i mänskliga rättigheter. Det här är inget ställningstagande utan HBTQ- och värdegrundsarbetet fortsätter fortsatt starkt, säger hon.

Förstår du att anställda kan känna sig besvikna och frustrerade över de nya riktlinjerna?

– Ja, det gör jag. Jag känner stor respekt för det och jag märker också att det väcker känslor. Men jag hoppas också att det starka HBTQ-arbetet vi har fortsätter utvecklas, det här gäller ju enbart frågan om flaggning, säger Kajsa Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.