Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kriminologer: Våldsbrotten ökar inte

Våldsbrotten och oron för dem minskar, enligt kriminologiprofessorerna Felipe Estrada och Henrik Tham. Med stöd i rapporter och undersökningar visar de på söndagens DN Debatt att allmänheten inte heller kräver hårdare straff.

Brott och straff är traditionellt varit ett populärt politiskt slagfält för bägge sidor om blockgränsen. Den ena anklagar den andra för att vara för slapphänt och omvänt hävdas att välfärdens nedmontering leder till ökat våld.

Kriminologerna Felipe Estrada och Henrik Tham vid Stockholms universitet konstaterar att några grova och tragiska brott de senaste månaderna orsakat flera politiska utspel av det här slaget. Utspelen, skriver de, utgår från uppfattningar om att våldsbrotten och rädslan ökar samt att allmänheten kräver tuffare tag.

Men alla dessa uppfattningar och därpå följande politiska uttalanden saknar vetenskapligt stöd. Estrada och Tham hänvisar till en rad studier och undersökningar som pekar tvärtom på att våldsbrotten minskar i såväl Sverige som i övriga västvärlden. Också rädslan för våld minskar och allmänheten i åtminstone nordiska länderna vill generellt ha samma straffskalor som i dag, om inte lägre.   

Professorerna understryker dock att det är ett bekymmer att vi den senaste tiden sett en ökning av användande av skjutvapen och handgranater. Därtill finns en social snedfördelning mellan olika områden, och det är för tidigt att säga om det allmänt minskade våldet och rädslan har jämnat ut den skillnaden.

De efterlyser därför mer kriminalpolitisk forskning för att ”oviljan att förstå och sprida kunskapen som finns om brottsutvecklingen är dock lika slående som farlig”. Kriminologerna beklagar att, som det är nu, enstaka uppmärksammade brott exploateras i sociala medier och i seriösa tidningars opinionsmaterial:

”Samhällsvetenskaplig forskning visar hur moraliska entreprenörer på yttersta högerkanten runt om i Europa försöker peka ut immigranter som en särskilt farlig människotyp /…/ Forskningen är tydlig med att ständiga straffskärpningar både är kostsamma och ineffektiva för att minska brottsligheten och öka tryggheten.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.