Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kris-i-socialdemokraterna-i-boras-ordforanden-avgar-efter-fejkad-insandare/

Sverige

Kris i Socialdemokraterna i Borås – ordföranden avgår efter fejkad insändare

Stora torget i Borås. Foto: Anders Ylander/TT

Ordföranden för Socialdemokraterna i Borås, Per Carlsson, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Beskedet kommer bara några dagar efter att Borås Tidning avslöjat att han författat en insändare till tidningen – under falskt namn. 

Sedan flera månader tillbaka befinner sig en av landets traditionellt starkaste arbetarekommuner, den i Borås, i djup kris. 

Anklagelser och motanklagelser, polisutredningar, sjukskrivningar, inkallande av medlare och utredare från partiet centralt har kommit att närmast paralysera den lokala partiorganisationen.

På onsdagen kände sig Socialdemokraternas ordförande Per Carlsson tvingad att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. I ett pressmeddelande, som Borås Tidning skrev om först, säger han:

– Jag hade egentligen redan i september bestämt mig för att inte ställa upp för en ny period på årsmötet om några månader. De senaste dagarnas händelser gör att det känns naturligt att lämna redan nu.

Vidare säger Carlsson:

– Det har varit en kolossalt jobbig sommar och höst, med stor press på mig som ordförande och där detta gått ut över såväl min familj som mitt civila arbete. Jag känner sedan en tid att jag inte har mer att ge, och då är det bättre att lämna över till någon annan.

Han konstaterar också att ”Socialdemokraterna i Borås har stora utmaningar att hantera, och även om vi har kommit en bit på väg så återstår mycket arbete. Jag hoppas därför att de viktiga samtal som behöver föras inom partiet lokalt inte avstannar på grund av de senaste dagarnas händelser eller på grund av att jag avgår ett par månader innan årsmötet.”

Per Carlsson avgår som ordförande för Socialdemokraterna i Borås Foto: Borås stad

Formuleringen ”de senaste dagarnas händelser” syftar på Borås Tidnings avslöjande om att Carlsson, som också är ordförande i grundskolenämnden och fullmäktigeledamot i Borås, tidigare i år låtit författa en insändare till tidningen som undertecknades med ett kvinnligt förnamn och inleddes med orden ”jag är socialdemokrat även om jag inte varit partiaktiv i Borås”. 

I insändaren uttrycktes kritik mot att ”hålla på och ge sig på varandra i media”, där fanns även en uppmaning om att partifolket skulle ”lugna ner sig”. Om att signera texten med ett påhittat namn säger Per Carlsson till BT:

– Det är klart att det inte ser bra ut, det förstår jag också. Jag är ångerfull och skulle vilja ha det ogjort. Jag tror samtidigt att människor förstår att det har varit en speciell situation för just mig. Jag har fått balansera olika, ganska starka intressen och dessutom varit ganska hårt ansatt själv på olika sätt.

I centrum för S-krisen i Borås finns ett kommunalråd som nyligen återkom från sjukskrivning. I måndags kväll hölls ett extra medlemsmöte där 103 närvarande valde att rösta för att uppmana kommunalrådet att lämna sitt förtroendeuppdrag. 39 personer röstade nej. Arbetarekommunens styrelse har tidigare i höst riktat motsvarande uppmaning. Kommunalrådet har dock valt att stanna kvar i befattningen i väntan på att den utredning som partiet bedriver blir klar.

Samtidigt har LO-facken i Borås nyligen krävt att ett annat kommunalråd, en riksdagsledamot och flera andra S-företrädare ”ska ställa sina platser till förfogande”.

Läs fler artiklar från Västsverige här