Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kris inom polisen – anställda hoppar av

Unni Jerndal.
Unni Jerndal. Foto: Lars Hedelin

Kritiken mot polisens kommunikationschef Unni Jerndal växer. Efter anklagelser om att hon skyddat en barnporrmisstänkt chef och försökt tysta mediernas källor slår skyddsombudet larm om utbrändhet, sjukskrivningar och avhopp.

Polisens cirka 200 kommunikatörer har en nyckelroll i förvandlingen från 21 länsmyndigheter till en nationell organisation. Unni Jerndal, som sedan 2014 är polisens kommunikationsdirektör, har kallat avdelningen för polisreformens ”motor”.

Nu slår skyddsombudet Stefan Marcopoulos larm om att Jerndals personal mår så dåligt att hela reformen kan vara i fara. Utbrändhet, sjukskrivningar och avhopp har gjort att kommunikatörerna inte orkar med sina uppdrag.

”Situationen på kommunikationsavdelningen... måste ses som en mycket hög strategisk risk för att polisen som organisation inte kommer att nå sina mål”, konstaterar Marcopoulos i en skrivelse till avdelningens ledning.

Skyddsombudet kräver, med stöd av arbetsmiljölagen, att ledningen snabbt vidtar en rad åtgärder. Bedömningen får stöd av Fredrik Bergh, fackrepresentant för de nästan hundra Saco-anslutna vid kommunikationsavdelningen.

– Om motorn skär fungerar inte bilen. Nu måste arbetsgivaren visa att man tar problemen på allvar, säger Bergh till DN.

Den allvarliga kritiken ökar trycket på den redan pressade Jerndal och hennes stab. Aftonbladet har granskat Jerndals roll i den härva där en person i chefsställning varit föremål för misstankar om barnpornografibrott.

Chefen fick hastigt lämna sin anställning och i samband med detta lades utredningen ner. Interna mejl visar att Jerndal ska ha varnat kritiska anställda från att berätta om saken i massmedier.

I går avslöjade Sveriges Radio att det fanns underrättelseuppgifter om chefens onormala intresse för småflickor då Unni Jerndal anställde personen, något Jerndal förnekar att hon ska ha känt till.

Till detta kommer ett utbrett internt missnöje med den nya ledningen. Anställda som DN pratat med vittnar om hård toppstyrning och misstro mot delar av personalens kompetens.

– Det är som om man inte litar på att vi kan vårt jobb, säger en kvinna.

DN sökte Unni Jerndal under torsdagen.

– Hon har tyvärr inte möjlighet att prata, förklarade kanslichefen Birgitta Dunér.

Enligt Dunér tar ​ledningen skyddsombudets larm på allvar och en åtgärdsplan utarbetas just nu.

– Har vi inte medarbetare som trivs och tycker det är roligt att gå till jobbet, ja då kommer det att bli svårt för oss. Men att omorganisationen skulle hänga på oss är förmätet att påstå.

Åtgärder. Detta kräver skyddsombudet

Med stöd av arbetsmiljölagen kräver Stefan Marcopoulos, som i går själv var sjukskriven, att polisledningen senast den 12 februari vidtar ett antal åtgärder:

En psykosocial skyddsrond måste göras i form av en anonym enkät.

Arbetet måste utformas så att personalen inte utsätts för psykisk belastning.

Personalen måste få möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.