Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

MSB drabbades av strömavbrott

En kvinna övervakar skärmar på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på kontoret i centrala Stockholm. Arkivfoto.
En kvinna övervakar skärmar på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på kontoret i centrala Stockholm. Arkivfoto. Other: Jessica Gow/TT

Den myndighet som svarar för Sveriges krisberedskap drabbades på torsdagen av ett strömavbrott. Reservaggregatet gick inte igång.

– Det är mycket allvarligt, säger Mats Ekström, säkerhetschef på MSB.

Ett mindre strömavbrott som drabbade 107 av elbolaget Ellevios kunder vid Kungsbroplan i Stockholm på torsdagen slog samtidigt ut strömmen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Men trots att myndigheten, som enligt sin egen sajt ansvarar för att ”utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser”, har ett reservaggregat gick inte detta igång.

– Det är mycket allvarligt att reservkraften inte går igång, den ska fungera och det får helt enkelt inte ske att reservkraften inte startar, säger Mats Ekström, säkerhetschef på MSB.

Inte heller SOS Alarm kunde komma fram till MSB under en tid:

– Vi lyckas heller inte komma fram på de nummer vi har, sa en källa på SOS Alarm till DN vid 17.40-tiden.

Strömavbrottet inträffade klockan 16.33 och enligt Mats Ekström kunde man snabbt föra över verksamheten från Stockholm till Karlstad så snart man insåg att det blivit problem med reservkraften:

– Vi har verksamheten speglad i Karlstad och beredskapspersonal som täcker upp, säger han.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) som är formellt ansvarig för landstingets krisberedskap är mycket kritisk till att det kan gå så långt att verksamheten måste flyttas över på grund av problem med ett dieselaggregat:

– Det är otroligt allvarligt när det drabbar en myndighet som ska samordna alla andra myndigheters arbete under en kris. Det är härifrån som kommuner, landsting och statliga verksamheter ska samordnas.

– Jag kan bara jämföra det som har hänt med om det hade drabbat ett sjukhus.

Enligt Irene Svenonius måste regeringen se över Sveriges beredskap inför en kris. 

– Myndigheterna måste få de bästa förutsättningarna så att detta inte ska upprepas.

Strax efter 19 hade Ellevio fått igång strömmen till det drabbade området igen. Avbrottet berodde på ett kabelfel.

MSB kommer nu att utreda varför dieselaggregatet inte startade och varför det blev problem med telefonerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.