Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Krismöten om självmorden

Efter larm om ökad psykisk ohälsa bland ensamkommande barn och unga kallar nu Barnombudsmannen till sig kommuner och landsting för att få en bättre bild av situationen.

– Vi har fått signaler om en ökad psykisk ohälsa och en utbredd känsla av hopplöshet. Då måste vi agera, säger Anna Karin Hildingson Boqvist på Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen (BO) kommer att kalla till sig kommuner och landsting och göra djupintervjuer med elevhälsan för att få en bättre bild av nyanlända och asylsökande barn som mår psykiskt dåligt och riskerar att skada sig själva eller ta sina liv.

– Vi har själva gjort stora undersökningar gällande ensamkommande barns situation. Där beskrivs hur dåligt man kan må när man till exempel får vänta länge på besked om asyl, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, utredningschef hos BO.

I samtalen med kommunerna och landstingen ska bland annat frågor om självmord och självmordsförsök behandlas. Den senaste tiden har det förekommit uppmärksammade fall där ensamkommande unga tagit sina liv. DN berättade i slutet av september om en svårt synskadad 18-åring, som fått besked om att utvisas till Afghanistan tillsammans med sin yngre bror.

– Om känslan att barn och unga mår sämre och hopplösheten ökar så finns det risker kopplat till självskadebeteende och suicid i gruppen, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

En anledning till indikationerna på den ökande ohälsan i gruppen uppges vara den långa väntan på asylbesked – en konsekvens av Migrationsverkets rekordlånga handläggningstider.

Barnombudsmannen har tidigare föreslagit en maxgräns på två månader från ansökningsdatumet till att man får komma på sitt första samtal hos Migrationsverket. Regeringen har dock inte tagit ställning till förslaget.

Mötet med kommunerna och landstingen hoppas man ska ge en bättre bild av både situationen för nyanlända och asylsökande barn, men också av hur kommunerna och landstingen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos gruppen.

– När vi mött kommunerna och landstingen kan BO komma att göra en skrivelse till riksdagen, kring eventuella lagändringar som kommuner och landsting och BO ser behov av. Oavsett ser vi att det här kommer att bidra till ett viktigt faktaunderlag för beslutsfattare i riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.