Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kristdemokraterna-vill-se-en-folkrakning-inget-fardigt-forslag/

Sverige

Kristdemokraterna vill se en folkräkning – ”inget färdigt förslag”

Ebba Busch Thor vill räkna in svenska folket.
Ebba Busch Thor vill räkna in svenska folket. Foto: Magnus Hallgren

Kristdemokraterna vill ordna en ”folkräkning” av svenska folket. 

”Alla partier måste förstå vikten av att få koll på vilka som faktiskt är i Sverige. Eller hur?”, skriver partiledaren Ebba Busch på sin Facebooksida. 

Men hur det rent praktiskt ska genomföras är i nuläget oklart. 

”I skuggan av ett parallellt samhälle frodas kriminalitet och redan utsatta människor utnyttjas brutalt”, skriver KD-ledaren som inte var först med vilja ta reda på hur många papperslösa personer som finns i Sverige med hjälp av folkräkning. 

Partiet Medborgerlig samling, som beskriver sig själva som liberalkonservativt och vars politik fokuserar på frågor som kritiserar invandring, lade fram förslaget i en debattartikel redan den 15 januari. 

”Vi kan inte ha hundratusentals okända människor som bor i vårt land och samtidigt tillåta fusk med medborgarnas pengar. Det finns inte något annat alternativ än att grundligt reda ut det haveri som många års undermålig politik har orsakat”, skrev partiledaren Ilan Sadé. 

Även Sverigedemokraterna har tidigare den här månaden lagt fram ett liknande förslag. 

På fredagen skriver Ebba Busch på sin Facebooksida att ”Femtio tusen personer lär vistas i Sverige utan att ha laglig rätt till det. Det motsvarar en större svensk stad, som Sundsvall eller Trollhättan”. 

Nu vill KD-ledaren ha en ny folkräkning i Sverige och hennes parti kommer att lägga fram ett riksdagsförslag gällande det. Men hur folkräkningen faktiskt ska gå till är ingenting som partiet har formulerat. 

Johan Ingerö är Kristdemokraternas policychef och menar att man mer ska se uttrycket ”folkräkning” som ett paraplybegrepp. 

– Det handla om olika saker. När det handlar om personer med samordningsnummer till exempel, då kan man tänka sig till exempel att de får inställa sig för räkning eller så avaktiveras numret, säger han. 

Och fortsätter: 

– Men tanken är väl egentligen inte att på förhand ange den exakta modellen. Vi i Sverige har inte gjort det här på så himla länge att det vore oklokt att binda sig vid ett förslag. 

Partiet vill att regeringen ger olika myndigheter i uppdrag att ta fram en rad metoder för att kunna räkna in folk som bor i Sverige. 

Kommer det inte bli väldigt svårt att räkna personer som är papperslösa och till exempel lever gömda? 

– Jo. Men det är också därför vi har problemet, hade det här inte varit svårt så hade vi inte behövt ta tag i det. Då hade det redan varit löst. Det är därför vi inte vill binda oss vid en teknisk lösning redan nu. Vi börjar med att formulera problemet och sen får vi se vilka förslag vi får in. Jag föreställer mig att både polis och migrationsverket kan vara involverade till exempel.