Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kristersson-efter-fallet-med-3-aringen-fler-borde-adopteras/

Svensk politik

Kristersson efter fallet med 3-åringen: Fler borde adopteras

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: Roger Turesson

Trots socialnämndens varningar fick den familjehemsplacerade flickan flytta hem till sin biologiska mamma, efter en dom i kammarrätten. I slutet av januari hittades 3-åringen död. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill nu se en ny social reform. 

– Barnens rätt till trygghet och permanent uppväxt måste väga tyngre än föräldrarnas vilja att få tillbaka sina barn, säger han. 

DN har tidigare berättat om den 3-åriga flickan som hittades död i en lägenhet i Norrköping i slutet av januari. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att han tagit del av DN-artikeln och att han nu vill samla ”kloka människor från höger till vänster i en stor social reform”.

– Jag tror inte att frågan behöver vara så partipolitiskt skiljande. Frågan måste upp på agendan, man måste våga fatta beslut. Vi har nästan inga nationella adoptioner i Sverige i dag. Jag tror att det finns människor både till höger och vänster som vill göra något åt detta, säger han.

Enligt en dom i förvaltningsrätten omhändertogs flickan redan på BB. Socialnämnden beskriver situationen kring henne som mycket svår, där de biologiska föräldrarna missbrukade och led av psykisk ohälsa. Hennes pappa är dömd för en lång rad brott. Enligt uppgift till DN fick flickan skyddade personuppgifter på grund av pappans hotfulla sätt. 

Flickan placerades i familjehem där hon, enligt socialnämnden, blev en naturlig del av familjen och kände stor trygghet. 

Men när flickan var två år gammal ville föräldrarna ha tillbaka henne. Mamman och pappan hade en mer stabil livssituation med arbete och bostad, uppgav de för rätten. Socialnämnden sa nej. Förvaltningsrätten sa nej. Att föräldrarna bland annat inte gick med på att drogtesta sig, och att den psykiska ohälsan kvarstod, var några av skälen till besluten.  

Men efter en prövning i kammarrätten hösten 2018 beslutade rätten att vården skulle avslutas och flickan flyttades hem till mamman våren 2019. 

Nu är hon död och föräldrarna häktade på sannolika skäl misstänkta för vållande till annans död. 

Moderatledaren tycker att det i huvudsak är socialtjänstlagen och LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) som bör ses över.

– Jag vet att det här är svåra saker, det finns ingen som tar barn från föräldrar lättvindigt. Men har man väl tvingats göra det då kan man inte alltid ha fokus på att föräldrarna ska ha tillbaka sina barn. Fokus bör vara på vad som är bäst för barnet. Man äventyrar barns säkerhet och trygghet på det här sättet. Det är välkänt problem som alla som jobbar med de här frågorna känner till. Men det skulle kunna gå att förändra genom att barnens rätt till trygghet och permanent uppväxt väger tyngre än föräldrarnas vilja att få tillbaka sina barn, säger han.

I ett Facebookinlägg resonerar Ulf Kristersson för att fler barn borde få adopteras av sina fosterfamiljer. I dag ska socialnämnden överväga om omhändertagandet av barnet fortfarande behövs minst en gång var sjätte månad.

”För mig är det uppenbart att Sverige behöver tänka om. Mer stabilitet, mer permanens och mindre flyttande mellan olika familjer. Större respekt för fosterfamiljernas svåra jobb. Fler barn borde också få permanenta nya hem och riktiga familjer, genom nationella adoptioner.”