Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kristersson-regeringen-skyller-ifran-sig-om-coronatester/

SVENSK POLITIK

Kristersson: Regeringen skyller ifrån sig om coronatester

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att regeringen ger regionerna skulden för vad han ser som ett misslyckande vad gäller att testa för covid-19.
Moderatledaren Ulf Kristersson säger att regeringen ger regionerna skulden för vad han ser som ett misslyckande vad gäller att testa för covid-19. Foto: Alexander Mahmoud, Alexander Mahmoud

Sverige har kapacitet att utföra 100.000 covid-19-tester i veckan. Trots det testades bara 29.000 personer förra veckan.

– Det här imponerar verkligen inte på mig. Nu skyller regeringen ifrån sig på regionerna, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

För att få fart på provtagningen har regeringen utsett Karolinska institutets tidigare rektor Harriet Wallberg till nationell koordinator för covid-19-testning.

– Takten i testningen måste öka, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på fredagen.

På frågor om varför det uppstått flaskhalsar för provtagningen i regioner och kommuner svarade Hallengren att regeringen ska följa det noga och att ”varje region måste göra ett stort arbete”.

– Infrastrukturen för testning måste byggas upp av regionerna. Det är ju en av de uppgifter Harriet Wallberg har.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser dock att regeringen gör för lite, och för sent.

– Nu skyller regeringen ifrån sig på regionerna för att de själva inte har tagit itu med test- och provtagningsfrågan ordentligt. Vi har tagit upp det här i vartenda möte under åtta veckors tid, säger han.

Hur borde regeringen ha gått till väga?

– För det första borde man ha tagit frågan på allvar från början och insett att det här kommer i Sverige, som i alla andra länder, bli en helt avgörande parameter för att se till att rätt människor är på jobbet, rätt människor är hemma och att rätt människor kan börja återstarta ekonomin igen.

Kristersson är kritisk till att det är landets 21 regioner som ansvarar för testningen och menar att det från början hade behövts ett centraliserat system för provtagning.

– När de väl tog tag i frågan så insåg de inte att det är en rätt stor sak det här. Att skapa hela den logistiska apparatur som det innebär att se till att rätt personer testas och i rätt ordning. Nu plötsligt tycker de att 21 regioner ska hitta på var sitt system för detta. Det är ju helt oseriöst.

Men det är så sjukvården är organiserad i Sverige, hade det gått snabbare att utforma ett helt nytt system för coronatester?

– Ja, vi har aldrig gjort stora nationella system för det här förut. Vill man ha ett nationellt system för att kunna köpa rätt saker och för all personal och alla kritiska grupper – och dessutom på bredden för människor som vill testa sig och komma tillbaka till jobbet – då kan man inte lägga ut det på entreprenad till 21 olika regioner.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt