Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kristina Ohlssons tio bästa skrivtips

Foto: Thomas Karlsson

Kristina Ohlsson, 36, är analytikern från Säpo som blev författare på heltid. Nu är hon aktuell med en ny kriminalroman och ger tio tips på hur du ska komma i gång med skrivandet i sommar.

Kristina Ohlsson arbetade som säkerhetspolitisk analytiker på Säpo när hon bestämde sig för att försöka skriva en bok. Hon skrivit så länge hon kan minnas och har tyckt om att berätta genom texter.

– Den enda som har förändrats är att jag nu skriver böcker, att folk läser dem och att jag kan göra det på heltid, säger Kristina Ohlsson.

Det var i början av 2007 som hon hade tråkigt på jobbet och kände att hon ville göra något annat. Hon bestämde sig för att testa på att skriva en bok och fick rådet att till varje pris skriva till sidan 90 – för att inte ge upp med boken för tidigt.

– Det var ett väldigt bra råd. När jag väl skrivit hundra sidor kände jag att jag inte kunde sluta och inte ville börja om på något nytt, säger hon.

Hon skrev den första boken ”Askungar” samtidigt som hon arbetade på Säpo.

– Jag skrev boken på kvällar och helger. Ett av mitt livs största ögonblick var när jag skrev ut manuset till Askunga på papper. Det var helt magiskt. jag kunde inte förstå att jag hade skrivit en hel bok, säger Kristina Ohlsson.

När manuset till boken var färdigt bestämde hon sig för att skicka in det till sju bokförlag. Hon lade mycket tid på följebrevet som hon skickade med.

– Jag tänkte att ska de välja mig så måste jag stå ut. Jag har fått höra i efterhand att den tid jag lade ner på följebrevet var väldigt viktig. Som ny författare så söker man mycket på nätet och läser tips, men det är bara att strunta i det. Det mesta säger sig självt och det är viktigt att våga skicka in, säger hon.

Efter att den första boken publicerats fortsatte hon att, vid sidan av sitt heltidsarbete, skriva en bok om året. I januari 2012 började hon skriva på heltid. Hon skriver nu mellan tre till fyra böcker per år. Hennes bästa råd är att skriva första boken för sin egen skull.

– Man ska komma ihåg att en bok är en bok även om den inte är utgiven, säger hon.

Kristina Ohlssons tio tips:

1. Skriv om sådant som du läser. Läser du bara deckare, så skriv en deckare. Det är genom läsning som du lär dig hantverket.

2. Skriv om sådant som du själv upplevt, kan eller har erfarenhet av.

3. Gör inte en för stor grej av förarbetet. Det är en myt att man måste ha tänkt igenom precis hela boken innan man börjar skriva.

4. Fastna inte i onödiga tankar om ”Hur gör man?”. Alla författare jobbar olika. Det finns inte en magisk formel för hur man skriver en bok.

5. Tänk att du ska förnya genren du skriver i, att du vill tillföra någonting nytt. En ny sorts karaktär, ett nytt berättargrepp eller en helt ny sorts miljö.

6. Det är supersvårt att skriva ett bra slut. Försök därför att ha en klar bild av det redan från början. Du måste veta vart du är på väg.

7. Tänk att bokens slut börjar i mitten av manus. Då kommer inte slutet som en överraskning för vare sig dig eller läsaren.

8. Känn efter ordentligt medan du skriver. Reagerar du på texten? Blir du arg, ledsen, rädd, kåt? Inte? Då lär inga läsare bli det heller. Är texten tråkig för dig själv, är den inte roligare för någon annan.

9. Låt gärna vänner läsa vad du skriver och komma med feedback, men ha inte för stora förväntningar på deras återkoppling. De flesta saknar helt erfarenhet av litterär konstruktiv textkritik.

10. Var stolt över dig själv när du skriver. En bok är en bok även om den inte blir publicerad. Skriv inte för att bli utgiven av ett förlag utan skriv för att du tycker att det är roligt. Och betrakta en eventuell utgivning som en bonus.

Läs även:

Så skriver du en deckare i sommar 

”Ta varje refusering som en uppmaning att fortsätta skriva”

Fakta:Kristina Ohlsson

Namn: Kristina Ohlsson

Ålder: 36 år

Yrke: Författare

Tidigare yrken: Säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen, attaché på ambassaden i Bagdad och handläggare för terrorfrågor på organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Wien.

Aktuell med: ”Mios Blues” och ”Stenänglar”

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.