Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kristina Svartholm: ”Vi får inte träffa Gottfrid”

Gottfrid Svartholm Wargs mamma, Kristina Svartholm, är mycket kritisk till de svenska myndigheternas agerande mot hennes son. Trots att det har gått en vecka sedan hennes son greps i Kambodja har varken hon eller sonens advokat fått prata med honom.

– Jag har inte fått prata med min son och ambassaden, genom den UD-kontakt jag haft, har undanhållit information för mig trots att min son har sagt att jag ska få veta vad som händer, säger Kristina Svartholm som fick höra att Gottfrid Svartholm Warg gripits genom en vän i Phnom Penh i torsdags förra veckan.

Frågan om var Gottfrid Svartholm Warg egentligen befinner sig är oklar. När Kristina Svartholm under fredagen kontaktade den svenska ambassaden fick hon till slut, genom en advokat, veta att sonen befann sig i ett förvar på flygplatsen i väntan på att utvisas ur landet.

Tidigare säger hon att informationen har varit minst sagt förvirrande. När hon talade med inrikesministeriet fick hon veta att han hade flyttats till den svenska ambassaden och av ambassaden fick hon via UD veta att han skulle vara kvar på ministeriet.

– Jag måste få veta var han finns och om han lever, det jagandet har pågått fram till i dag!

Eftersom hon inte har träffat sin son på länge och dessutom vet att han varit mager sedan tidigare har oron varit stor för hur han ska klara sig.

– En av våra vänner har gått dit med mat, flera gånger, eftersom han har varit orolig för Gottfrids hälsa. Men senast någon besökte honom från svenska ambassaden var för en vecka sedan innan jag ringde och fick ett utbrott i dag. Då gick de dit igen.

Kristina Svartholm är särskilt kritisk till att sonen inte får den advokathjälp han har rätt till.

– När jag frågar ambassaden varför han inte har fått prata med en advokat då får jag till svar att han själv måste be om att få göra detta.  Då jag frågar om han vet om detta så får jag inget svar över huvud taget. Jag vet ju inte ens om han har tillgång till en telefon så att han kontakta ambassaden.

Exakt vilka misstankar som kan finnas mot Gottfrid Svartholm Warg har inte gått att få fram. Bara att han ska hem för att avtjäna det ettåriga fängelsestraff som han flytt från.

– Han har inte begått något brott i Kambodja, han är inte misstänkt för något där. Man han har stuckit från sitt fängelsestraff här i Sverige och därför ska han hämtas tillbaka hit. Gottfrid är uppenbarligen misstänkt för andra saker här i Sverige och det är därför som de begär honom utlämnad, säger hans mamma.

– Men han är fortfarande bara misstänkt, han är inte skyldig till något annat. Då ska man inte behandla någon på det här sättet. Han måste bli behandlad som en människa.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag vill att den rättsosäkerhet som Sverige representerar i det som håller på att hända ska uppmärksammas. Min son har inte fått sina rättigheter tillgodosedda av Sverige. Att Kambodja inte har gjort det, det kan nog folk förstå, men att Sverige inte har gjort det det är upprörande. Och att de tycker att en vecka mellan besöken är tillräckligt när en svensk medborgare har gripits är helt otroligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.