Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-efter-felaktiga-uppgifter-pa-polisens-instagramkonto/

Sverige

Kritik efter felaktiga uppgifter på polisens Instagramkonto

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen fick stark kritik efter att ha uppgett flera juridiska felaktigheter på sitt officiella Instagramkonto. Dessutom möttes kritiker av hånfulla kommentarer. Nu har inlägget tagits bort.

– Vår policy i den här frågan är att vi ska ha en korrekt och bra ton, säger Anna Engelbert, pressekretare på Polismyndigheten.

Det var på nyårsdagen som inlägget om den nya lagändringen som innebär hårdare straff för den som angriper blåljuspersonal publicerades på polisens Instagramkonto. I svaren – som nu är borttagna – i kommentarsfältet uppgav polisen en rad felaktigheter. 

Dessutom gavs svaren i en hånfull ton:

”Det vore klädsamt om du läste på lite om hur samhället fungerar. 'Vi', det vill säga polisen 'hittar inte på' lagar. Det gör lagrådet varpå riksdagen beslutar”.

Det stämmer inte eftersom det är regeringen och riksdagen som tar fram lagförslag. Lagrådet granskar och yttrar sig om redan existerande förslag. 

Flera personer inom rättsväsendet reagerade på inlägget. En av dem var juristen Mårten Schultz, som skrev på Twitter att felaktigheterna skadade förtroendet för polisen och efterlyste en genomsyn gällande tonen i alla polisens kanaler på sociala medier. 

”Det här är myndigheter som kroppsbesiktigar, skjuter, brottar ner misstänkta, telefonavlyssnar, anhåller-häktar-dömer. Då är det viktigt att närvaron i sociala medier alltid främjar intrycket av neutralitet, saklighet och likvärdighet”, skriver han.

https://twitter.com/martenschultz/status/1212446916816113664?s=20

Områdespolisen Viktor Adolphson, på sociala medier känd som YB Södermalm, skriver i en retweet:

”Jag är själv så där dryg i tonen stundtals. Så det vill jag inte kritisera. Kasta sten osv.. Men uppgifter ska ju vara korrekta. A och O”.

Ett annat inlägg som kritiserades handlade om strafflängden:

”Att kasta sten mot polis, brandkår och ambulans, hota poliser eller annan blåljuspersonal eller på annat sätt sabotera blåljusverksamhet kan från och med idag innebära fängelse upp till livstid vid grovt brott. Att kasta en banger mot polis ger i fortsättningen fängelse i minst ett år.”

Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt och domare i brottmål, anser att myndigheter bör vara försiktiga med att uppge påföljder när en lag aldrig har prövats i domstol.

– Det har jag inte varit med om tidigare, säger han till Expressen.

Dessutom har han svårt att se att domstolarna kommer döma några längre straff för brott i den nya blåljuslagen även om polisens tolkning av påföljder inte är direkt felaktig. Det finns livstid i straffskalan som börjar på ett år om det bedöms som grovt, och sen ska man lägga till försvårande omständigheter för att ge 18 års fängelse och livstid.

– Det är väldigt svårt att se hur det skulle kunna gå till. Det är inte formellt felaktigt, men det är inte praktiskt tänkbart, säger Fredrik Nydén till tidningen.

På Polismyndigheten har man nu tagit bort inlägget från Instagramkontot som sköts av anställda på informationsavdelningen.

– Det var i går som det publicerades felaktigt och olämpligt innehåll och har att göra med mänskliga faktorn. Det är beklagligt att det har skett och viktigt att människor har förtroende för polisen, säger Anna Engelbert.

Enligt Anna Engelbert är syftet med kontot att informera och föra dialog. Polisen finns även i flera andra kanaler på sociala medier, som Facebook och Twitter. 

– Det är viktigt att rätt information finns på alla våra plattformar.

Har ni någon policy för hur ni ska bemöta kritik eller frågor i kommentarsfälten?

– Vår policy i den frågan är att vi ska ha en korrekt och bra ton. I det här fallet har det inte blivit så och det har korrigerats och vi har tagit bort inlägget, säger Anna Engelbert. 

Myndigheten kommer nu att göra en internutredning om det som har skett.