Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-fran-m-efter-dns-avslojande-maste-granskas-av-ku/

Sverige

Kritik från M efter DN:s avslöjande: ”Måste granskas av KU”

Foto: Hampus Andersson

DN har avslöjat att regeringskansliet uppmanat Försäkringskassan att inte lämna ut vissa uppgifter till journalister.

Nu vill Moderaterna att Konstitutionsutskottet ska granska de nya uppgifterna.

– Det här handlar i grunden om regeringens och regeringskansliets syn på grundlagarna, säger Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Rätta artikel

I ett mejl från maj 2018 som DN tagit del av skriver den tillförordnade generaldirektören på Försäkringskassan, Maria Hemström Hemmingsson, att hon haft ”upprörda samtal från departementet”. Anledningen var att myndigheten lämnat ut anteckningar från möten mellan den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler och Annika Strandhälls statssekreterare till TV4. 

Ann-Marie Begler petades under våren 2018 av regeringen, något som ledde till stark kritik från oppositionen och en del av hennes kolleger. Efter DN:s nya avslöjande riktar nu Maria Malmer Stenergard, moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, hård kritik mot ministern.

– Det är oerhört allvarliga uppgifter som framkommer i den här artikeln, att man försöker tysta ned och hindra utlämnandet från Försäkringskassan. Frågan man ställer sig är, vad det är man är rädd för ska komma ut?

Maria Malmer Stenergard uppmanar ministern att ”lägga alla korten på bordet”.

– Det här handlar i grunden om regeringens och regeringskansliets syn på grundlagarna, om de lagstadgade bestämmelser som vi har vad gäller allmänna handlingar, insyn och offentlighetsprincip. Det här är riskerar verkligen att rubba förtroendet allvarligt för regeringen och för det offentliga.

I en intervju med DN tillbakavisar Annika Strandhäll (S) beskrivningen av att regeringskansliet utövat påtryckningar mot Försäkringskassan. Hon säger också att hon inte alls kände till uppgifterna innan DN frågade om dem. Maria Malmer Stenergard tycker inte att det befriar ministern från ansvar.

– Annika Strandhäll är ytterst ansvarig för vad som sker på hennes departement under hennes vakt. Det är hon som måste skapa rutiner för att viktiga grundlagsfrågor måste hanteras korrekt. Hon kan inte gömma sig bakom att hon inte vetat. 

Annika Strandhäll frågades redan förra året ut i socialförsäkringsutskottet om hur regeringen hanterat petningen av den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler. 

Under april granskar Konstitutionsutskottet ärendet och Strandhäll kommer att frågas ut den 25 april. Maria Malmer Stenergard säger att de nya uppgifterna i DN:s avslöjande måste tas upp av KU i den pågående granskningen. 

– Det pågår en granskning nu och den är viktig. Men i den här artikeln förekommer det nya uppgifter som också måste bli föremål för granskningen. Nu måste alla uppgifter fram, det får inte förekomma några misstankar om mörkläggning, säger Maria Malmer Stenergard.