Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kritik mot Hägglunds förslag

Monica Selin, kristdemokratiskt regionråd i Västra Götaland blev förvånad över att Hägglund i sitt tal gick så långt att han öppnade för att diskutera ett förstatligande av vården.

– Jag tycker att det är en dålig idé, säger Selin.

Hon tror inte att ett förstatligande av vården skulle lösa några problem och anser att det finns exempel som visar att förstatligande inte alltid är så lyckat, som Polisen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Selin anser också att det kan vara bra att vissa landsting är bättre än andra på olika områden, så att de kan lära sig av varandra för att förbättra sina resultat.

Att avskaffa landstingen skulle också innebära ett demokratiskt problem, enligt henne. Hon påpekar att vårdfrågor tillhör de frågor som engagerar medborgarna mest och att det därför är viktigt att det är lätt att ta kontakt med politikerna.

– Jag tror inte att statliga tjänstemän eller eller riksdagsledamöter skulle träffa väljarna oftare än regionala politiker. Det vore ett steg i fel riktning, säger Selin.

Centerpartisten Anders W Jonsson, ordförande i socialutskottet, tycker inte att ett förstatligande av vården är en bra idé.

– Moderaterna har drivit detta hårt tidigare, men det är oerhört dyrt att göra det och det är inte effektivt, säger Jonsson.

Han hänvisar till de erfarenheter som gjorts i Norge.

Jonsson är däremot för ökad nationell samordning genom nationella riktlinjer, utvärderingar och jämförelser över landet. Han vill också skärpa den statliga tillsynen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.