Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kritik mot ny Saudi-affär

Handelsminister Ewa Björling (M) ser inga problem att handla med Saudiarabien så länge det sker enligt lagar och regler. Relationerna är goda, enligt henne.

– Hur hjälper vi bäst människor som lever i diktaturer med hårt förtryck, för det är det inget tvivel om att Saudiarabien är. Gör vi det genom att inte handla med dem? Jag tror inte det, jag tror inte på bojkott, säger handelsministern till TT.

Enligt handelsminister Björling var det brev som tidningen Expressen publicerar, från henne till den saudiske inrikesministern, ett led i försöken att sälja ett civilt alarmsystem av SOS-typ till Saudiarabien. Det hade inget med vapen, övervakning eller försvarsmateriel att göra.

– Det här var något som inte alls omfattas av lagstiftningen för strategiska produkter, det var ett civilt SOS-alarm-system, ett blåljus-system om man så vill, säger Björling till TT.

Det aktuella brevet skrevs 2009 och var enligt henne ett följebrev till ett förslag till ett civilt samarbetsavtal med Saudiarabien. I brevet skriver hon mycket uppskattande om de, enligt henne, mycket goda relationerna mellan Sverige och Saudiarabien och säger sig vara säker på att de kan stärkas ytterligare.

Ewa Björling framhåller för TT att Saudiarabien finns på 20-i-topplistan för svensk export, med en export 2011 värd 12 miljarder kronor.

Det blev inte någon affär med alarmsystemet eftersom de svenska företag som var inblandade, däribland Saab, inte lämnade in något anbud, enligt Björling. Det starka intresset från Saudiarabien berodde enligt henne på att svenska företag är världsledande på telekomsystem under jord. Saudierna hade tänkt använda larmsystemet för, bland annat, säkerheten i samband med pilgrimsfärder till Mecka, då många människor är i rörelse.

– Varför ska människor, bara för att man inte lever i en perfekt demokrati, inte få tillgång till ett svenskt SOS-alarm-system? Det är där vi, och de som tycker annorlunda, har olika grundsyn på handel. Jag tycker att vi ska finnas i svåra länder också, säger Björling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.