Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kritik mot polisens varning till kvinnor i Östersund

Polisen i Östersund uppmanar kvinnor att vara försiktiga när de rör sig ute, efter flera överfall och ofredanden. Men kritiker menar att polisen smiter från sitt ansvar.

Under senare tid har det kommit in flera rapporter om misshandel, överfall och sexuella ofredanden mot kvinnor i Östersund. Polisområdeschef Stephen Jerand nämner sex händelser på senare tid för Östersunds Posten, ÖP. Dessutom menar han att polisen egna patruller har sett fler oroande tecken på en ny trend.

– Vi har grupperingar som ägnar sig åt det här, säger han till ÖP.

De sex händelser som polisen kopplar samman började den 20 februari då två tioåriga flickor ska ha ofredats på busstorget i Östersund. Därefter har det skett flera överfall och våldtäktsförsök. Under den senaste helgen misshandlades en kvinna i centrala Östersund. En annan kvinna utsattes för ett våldtäktsförsök i samma område.

Polisen menar att det i några av fallen kan röra sig om samma brottslingar. I några fall har det rört sig om grupperingar i andra fall om ensamma gärningsmän.

Händelserna har fått polisen att gå ut med en uppmaning till kvinnor att vara försiktiga.

– Man bör ha en försiktighetsprincip och tänka sig för. Om man är påverkad så bör man gå tillsammans, säger Stephen Jerand.

Han hoppas också att polisens varning ska leda till fler tips från allmänheten.

Men polisens varningar har också fått kritik. ”Det här kan aldrig vara rätt väg att gå”, skriver kommunalrådet AnnSofie Andersson i ett inlägg på Facebook.

Andra kritiker ifrågasätter om polisen sköter sitt arbete.

”Jag vill inte se en ängslig polischef i staden abdikera så lätt från uppdraget”, skriver bloggaren Stefan Nolervik på ÖP:s hemsida.

Polisen fortsätter nu att utreda de olika brotten. En man är gripen i södra Sverige för en misshandel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.