Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kritik om jäv mot Svenskt näringsliv

Ett hot mot domstolarnas oberoende, säger chefsrådman Anders Aleskär om företagens intresseorganisation Svenskt näringslivs inbjudan av domstolsledamöter. Ledamöterna deltar i mål som har mycket stor ekonomisk betydelse för företagen.

Chefsrådman Anders Alenskär kallar initiativet för ”helt oacceptabelt” och menar att det är ”ett direkt hot mot rättssäkerheten och domstolarnas oberoende”.

Anders Alenskär är chefsrådman vid Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt. I ett brev till Svenskt näringsliv riktar han hård kritik mot organisationen initiativ. Han berättar för DN att han har tagit upp frågan vid ett gemensamt chefsmöte för landets fem mark- och miljödomstolar.

– Vi är alla lika upprörda. Så här får det inte gå till, säger han.

De fem mark- och miljödomstolarna i landet avgör frågor som kan ha stor ekonomisk betydelse för företag. Flera mål gäller företagsverksamhet som har stor påverkan på miljön.

Förra veckan skickade Svenskt näringsliv en inbjudan till ett stort antal ”industrisakkunniga” som anlitas av domstolarna. Det är särskilda ledamöter som utses på grund av olika tekniska kunskaper i frågor som kan vara viktiga i domstolarnas bedömningar. Ledamöterna är, precis som nämndemän, med och avgör målen.

Syftet med mötet, är enligt inbjudan, att ha ett utbyte av erfarenheter. En punkt heter ”Rundgång bland mötesdeltagarna med erfarenheter av att vara sakkunnig - var är dina reflektioner?”.

”Svenskt Näringsliv riskerar genom agerandet att orsaka stor skada” skriver Anders Alenskär i sitt brev. Han menar att det finns en risk att de som deltar på mötet kan ses som jäviga vid kommande förhandlingar.

Brevet från Anders Alenskär fick Svenskt Näringsliv att omedelbart ställa in mötet med ledamöterna.

– Vi delar inte kritiken. Men det var svårt att få ett facit, så därför ställer vi in, säger Göran Norén, chef för näringspolitiska avdelningen vid Svenskt näringsliv.

Han säger att syftet med mötet var att de sakkunniga själva skulle få utbyta erfarenheter, inte att Svenskt näringsliv skulle berätta vad de skulle tycka i olika ärenden.

– Det är inte bra om det uppfattas som att vi försöker påverka ledamöterna. Vi är aldrig inne i konkreta mål, säger han.

Göran Norén berättar att organisationen kommer att vända sig till Domstolsverket med frågan om det är fel att arrangera liknande möten i framtiden.

– Intresset från ledamöterna har varit stort, säger han.

Anders Alenskär säger till DN att det är bekymmersamt att en så inflytelserik intresseorganisation som Svenskt näringsliv inte verkar ha den kompetens som krävs eller respekt för rättsordningen.

– Frågan är om det har hänt tidigare utan att det har kommit upp till ytan, säger han.

Göran Norén säger att han inte känner till om organisationen har tagit något liknande initiativ tidigare.

– Jag kan inte minnas något sådant fall, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.