Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kritiken växer mot barnutvisning

Upprördheten växer mot beslutet att utvisa tvååriga flickan Haddile till Frankrike. Nu vill en majoritet i riksdagen se lättnader i lagen för att undvika liknande situationer. Men samarbetet inom Alliansen kan hindra en lagändring.

– Regeringen, numera tillsammans med Miljöpartiet, säger gång på gång nej till helt rimliga och nödvändiga ändringar. Så länge de gör det har de ansvaret för varenda unge, säger Christina Höj Larsen, flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I sociala medier har diskussionen om Haddile varit upprörd. Migrationsverket anser inte att det i fallet med den tvååriga flickan finns sådana ”synnerligen ömmande skäl”, som lagen kräver för att hon ska få stanna. Nu vill fem av åtta riksdagspartier ändra lagen.

– Begreppet synnerligen ömmande omständigheter är något som tolkas alldeles för snävt. Det gör att många inte får stanna fastän de har skäl, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm.

KD och FP vill se en lättnad av reglerna för barn, medan de tre rödgröna partier vill se en ändring som gäller alla personer. C och SD håller dörrarna öppna. Men regeringssamarbetet är ett hinder på vägen.

Bland annat har MP på grund av sin migrationspolitiska uppgörelse med Alliansregeringen röstat mot ett liknande förslag. Det handlar enligt Maria Ferm om att prioritera formellt inflytande och det är den fortsatta linjen.

– Annars är det bara plakatpolitik som inte betyder någonting. Det är mycket viktigare för oss att åstadkomma något på riktigt än att bara säga rätt saker utan att det blir verklighet, säger Ferm.

FP:s migrationspolitiske talesperson, Ulf Nilsson, berättar att hans parti inte heller kommer att rösta mot regeringen i den här frågan.

– Vi har en ramöverenskommelse och vi kan inte tvinga fram någonting, säger han.

Samtidigt har även krav på att barnkonventionen görs till svensk lag, fått ett starkt stöd. Utöver sex riksdagspartier som vill göra lag av konventionen har krav om det också ställts av Unicef.

TT har förgäves sökt migrationsminister Tobias Billström (M) för en kommentar.

Bakgrund

• På fredagen rapporterades om att Migrationsverket beslutat att en ensam tvåårig flicka ska utvisas till Frankrike. Enligt myndigheten kan flickan där återförenas med sin mamma. Trots att mamman, enligt uppgift, aldrig har bott där.
• Mamman övergav flickan efter födseln. Därefter bodde tvååringen med en man som mamman varit tillsammans med. I samband med det kom hon avmagrad in på ett sjukhus och mannen blev misstänkt för att ha misshandlat henne.
• Då hamnade tvååringen i ett familjehem hos ett par som nu vill adoptera henne.
•För ett år sedan kontaktade mamman den algeriska ambassaden i Stockholm för att få hjälp att återförenas med sin dotter. Sedan dess har hon inte hörts av.
• Nu anser Migrationsverket att det är högsta prioritet att mamman och dottern återförenas och att det saknas sådana synnerligen ömmande skäl som behövs för att tvååringen ska få svenskt uppehållstillstånd.
• Migrationsverkets beslut har överklagats till Migrationsdomstolen. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.