Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kritiserad muslimsk grupp får halv miljon av staten

Staten har beviljat 535.200 kronor till kritiserade Sveriges förenade muslimer. Organisationen, som förknippats med extremism och hat mot homosexuella, ska använda skattepengarna för att motverka rasism och intolerans.

– Jag ser massvis med frågetecken, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som är överraskad över bidraget.

Under onsdagen blev det klart vilka aktörer som i år beviljas statligt bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. En av femton mottagare som får dela på 8,3 miljoner kronor är den ideella föreningen Sveriges förenade muslimer, SFM, med bas i Göteborg.

”Islamofobi är ett av Sveriges största problem just nu”, skriver SFM i sin godkända ansökan och presenterar en plan för hur man på olika håll i landet ska bilda studiegrupper för unga mellan 13 och 25 år.

SFM och dess företrädare har upprepade gånger knutits till uppgifter om extremism och radikal islamism. Senast skedde detta inför att föreningen i mars i år planerade att hålla sin årliga konferens ”Jag är muslim” i en kommunal idrottshall i Göteborg.

Säpo hade inlett förundersökning om brott med koppling till vad som påstods vara våldsbejakande extremism. När informationen nådde Göteborgs stad beslutade kommunen att bryta avtalet.

”Beslutet och bemötandet från Göteborgs stad är otroligt problematiskt och riskerar att inskränka muslimers demokratiska rättigheter”, kontrade SFM:s talesperson Amanj Aziz.

Konferensen flyttades till Bellevuemoskén i Gamlestaden och säkerhetspolisens förundersökning lades kort därpå ner utan åtgärd.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har inte haft anledning att granska fallet inför att SFM nu beviljats bidrag.

– Det har inte legat med i bedömningen eftersom de inte sökt pengar för att motverka extremism, säger ansvarige handläggaren Omar Nur.

Inte heller äldre uppgifter om olämpliga knytningar har alltså diskvalificerat SFM, som även tidigare beviljats pengar. 2015 stod föreningen i fokus för SVT:s ”Uppdrag granskning”. I programmet beskrevs hur predikanter och föreläsare som anlitats av SFM hade uttryckt stöd åt terrorgrupperna IS och al-Qaida. En av dessa var den omskrivne extremisten Michael Skråmo, som uppmanat till terrordåd i Sverige.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är överraskad över att SFM återigen godkänts som bidragsmottagare.

– Jag ser massvis med frågetecken. Vi pratar om en grupp som bjudit in hatpredikanter och vars salafistiska inriktning på många sätt är själva motsatsen till tolerans.

Zan Jankovski, som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg, är mer avvaktande.

– Jag är för dålig insatt i det enskilda fallet. Men rent generellt är det viktigt att vi säkerställer att bidrag från kommuner och stat verkligen går till föreningar jobbar för en demokratisk värdegrund, säger han.

Regeringen har i överenskommelse med Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna kring åtgärder mot terrorism beslutat att inga offentliga medel ska gå till våldsbejakande budskap. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), som tidigare var generaldirektör för MUCF:s föregångare Ungdomsstyrelsen, betonade nyligen i en debattartikel att kraven på mottagarorganisationerna måste vara tydliga.

DN sökte på onsdagen Alice Bah Kuhnke, men hennes pressekreterare Kristoffer Talltorp meddelade att hon inte tänker kommentera stödet till SFM.

– Det är ett myndighetsbeslut så det får ministern inte uttala sig om. Då blir man släpad till konstitutionsutskottet, säger Kristoffer Talltorp.

SFM:s ordförande Wassim Eljomaa säger till DN att han inte är beredd att kommentera föreningens kommande arbete utan hänvisar till projektledaren Amanj Aziz, som inte är tillgänglig.

Wassim Eljomaa är inte heller intresserad av att i sak bemöta kritiken från Magnus Ranstorp.

– Folk säger som de vill, men det är mycket av det som fel, säger han.

DN har inte lyckats nå MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

Fakta.8,3 miljoner delas ut till arbete mot rasism

Organisationer som fick bidrag 2016:

Romani tjej, 165 000 kronor

Sveriges förenade hbtq-studenter, 420 000 kronor

Sveriges förenade muslimer, 535 200 kronor

Nordisk hjälp,

375 000 kronor

Bosnien-Hercegovinas muslimska ungdomsförbund,

592 000 kronor

Gränna pingstförsamling, 256 000 kronor

Innovadora Stockholm, 200 000 kronor

Antirasistiska akademin,

427 000 kronor

Judiska församlingen, 1 118 500 kronor

Stiftelsen Teskedsorden, 1 120 400 kronor

ABF Stockholm, 470 000 kronor

Muzicadelic Entertainment för Eleza, 780 000 kronor

Stiftelsen Expo, 480 000 kronor

Svenska FN-förbundet, 605 000 kronor

Adoptionscentrum, 775 900 kronor

Källa: mucf.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.