Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kritiska poliser trakasseras”

Poliser som kritiserar sin egen myndighet blir trakasserade av sina egna chefer. Det påstår Hanne Kjöller, till vardags ledarskribent på DN, i en ny bok. Flera av de ansvariga har i dag toppbefattningar inom polisen.

– Svensk polis kräver lojalitet till högre chefer, men inte till brottsoffer och skattebetalarna, säger Hanne Kjöller.

I veckan kommer hennes bok ”En svensk tiger” ut. Det är en beskrivning av hur ”visselblåsare” - alltså poliser som kritiserar fel inom den egna myndigheten - blir utfrysta och trakasserade av sina chefer.

Boken innehåller också svidande kritik av hur svensk polis fungerar. Hanne Kjöller berättar om en myndighet som ständigt vill ha större resurser, men som hela tiden ”underpresterar”.

– Jag har tidigare skrivit om poliser som blivit illa behandlade. Då har ledningen svarat att det rörde sig om enskilda olycksfall i arbetet. Nu vill jag visa att det är en del av kulturen inom polisen, säger Hanne Kjöller.

I boken presenteras nio polisanställda som har utsatts för svåra trakasserier av sina chefer. Samtliga ställer upp med sina riktiga namn i boken. Hon namnger också flera av de inblandade cheferna, en del har i dag några av de högsta befattningarna inom svensk polis.

– Det har tagit mig väldigt hårt. Jag blev anklagad för något som inte stämmer och ingen inom polisen tog reda på vad som verkligen hade hänt, berättar Daniel Hols för DN. Han är en av de intervjuade i boken.

Han var polisaspirant i Gävle när han tvingades sluta för två år sedan, efter att ha hamnat i konflikt med två handledare.

Anklagelserna mot Daniel Hols var mycket allvarliga. Han anklagades för att ha tagit narkotikaklassade läkemedel under ett arbetspass. När Daniel krävde att få lämna urin- och blodprov var cheferna helt ointresserade. Det var också märkligt att ingen försökte hindra honom att arbeta, samtidigt som han påstods ha varit narkotikapåverkad. I stället fick han veta att hans karriär som polis är över.

Hanne Kjöllers bok innehåller flera mycket allvarliga anklagelser mot polisen och poliskulturen.

När Örebropolisen för några år sedan kritiserades för en undermålig mordutredning och för att inte ha ingripit när det kom larm om en pågående våldtäkt mot barn slog cheferna till - mot den polis som kritiserade.

Boken berättar om chefer som gör allt för att hitta brottsmisstankar mot obekväma poliser. I andra fall sopar ledningen anklagelser under mattan. En av visselblåsarna, som arbetade vid polisen i Västervik, blev vid ett tillfälle utsatt för en händelse som beskrivs som en ”skenavrättning”. En kollega tog fram sitt vapen och riktade det mot polisens huvud. En anmälan av händelsen kom in efter mer än två år. Då bedömde åklagaren att brottet, olaga hot, var preskriberat.

Boken handlar till större delen om händelser före den stora omorganisationen av svensk polis. I januari 2015 slogs de olika länsmyndigheterna samman till en enda myndighet. Dan Eliasson blev rikspolischef.

Hanne Kjöller befarar att omorganisationen och den nye chefen inte har förändrat klimatet inom polisen.

– De trakasserande cheferna är ju kvar inom organisationen, säger hon.

DN har sökt ledningen för polisen för en kommentar. Malin Näfver, på polisens nationella presscenter meddelar att de ännu inte har hunnit läsa boken utan återkommer med kommentarer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.