Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/krogar-ska-inspekteras-under-valborgskvallen-fokus-dar-vi-fatt-in-klagomal/

SVERIGE

Krogar ska inspekteras under valborgskvällen: ”Fokus där vi fått in klagomål”

Göteborgs stad kommer att göra en inspektion av trängseln på stadens restauranger och uteserveringar under valborgskvällen. Vid förra helgens inspektion fick nästan hälften av de inspekterade krogarna anmärkningar för att de inte följde Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att undvika trängsel. Foto: Tomas Ohlsson
Foto: Tomas Ohlsson

Göteborgs stad kommer att inspektera trängseln på stadens restauranger och uteserveringar under valborgskvällen. ”Den här gången fokuserar vi på de ställen där vi har anledning att tro att det kommer att vara trängsel, och där vi också kan ha fått in klagomål”, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

Syftet är att motverka smittspridning av det nya coronaviruset.

Det kommer inte att bli något vanligt valborgsfirande i år. Stefan Löfven sade redan förra veckan att ”valborg, som många känner det, är inställt” och statsministerns budskap har sedan upprepats av såväl inrikesminister Mikael Damberg (S) och smittskyddsläkare.

Flera kommuner har tagit till drastiska metoder för att stoppa folksamlingar. I Lund kommer till exempel stora mängder hönsgödsel att spridas ut på gräsmattor för att göra parkerna mer ogästvänliga att vistas i.

I Göteborg kommer miljöförvaltningen att genomföra en extra inspektion mellan klockan 22 och midnatt på valborgskvällen. Fokus kommer att riktas mot Avenyn, Vasastan, Linnégatan och Långgatorna.

”Tidigare har vi varit ute på eftermiddagen. Nu vill vi se hur den här föreskriften efterlevs kvällstid. Det bygger vi bland annat på erfarenheter från Stockholms Stad, där man sett att trängseln har en tendens att öka senare på kvällen”, säger Angelica Winter på miljöförvaltningen i ett pressmeddelande.

När miljöförvaltningen genomförde en inspektion i Göteborg förra helgen fick 40 av 90 uteställen anmärkningar. Kritik riktades även mot krogbesökare som tagit för lätt på Folkhälsomyndighetens riktlinjer kopplade till det nya coronaviruset.

”Vid de två tidigare tillfällena har vi gått även där det inte är så mycket folk, och vårt syfte vid dess inspektioner har både varit att skaffa oss en överblick över hur det ser ut i stan och informera verksamhetsutövarna”, säger Angelica Winter .

”Den här gången fokuserar vi på de ställen där vi har anledning att tro att det kommer att vara trängsel, och där vi också kan ha fått in klagomål.”

Restaurangerna som inspekteras ska få återkoppling direkt på plats.

Läs mer: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt