Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kronofogden-larmar-allt-fler-barn-vrakts/

Sverige

Kronofogden larmar: Allt fler barn vräkts

Enligt Kronofogdens statistisk har också 1.195 barn riskerat att bli vräkta, men där avhysningen inte har genomförts. Arkivbild.
Enligt Kronofogdens statistisk har också 1.195 barn riskerat att bli vräkta, men där avhysningen inte har genomförts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Antal barn som berörs av en vräkning ökar. Över 460 barn drabbades under förra året. Skåne är fortfarande det län där barnen är mest utsatta, men det är i Värmland och Jönköping ökningen är som störst.

– Vi hade i många år en nedåtgående trend, men nu skjuter det upp igen, säger Kim Jonsson, kommunikatör på Kronofogden.

Sedan några år tillbaka har Kronofogden sett att antalet barn som berörs av vräkning minskat. Men under 2018 vände siffrorna och trenden fortsätter att hålla i sig. Förra året var det totalt 467 barn som fick uppleva att någon av föräldrarna tvingades lämna sitt hem, vilket är en ökning med 19 barn, motsvarande 4 procent. 

Dock är det färre barnfamiljer som berörs, enligt Kronofogdens statistik som publicerades på onsdagen. 

– Det har varit färre ärenden, men det är fler barn som berörs och påverkas av det här. Det handlar om familjer med flera barn. Det vi kan se är att vi hade en nedåtgående trend, men den nu har brutits, säger Kim Jonsson. 

I de hushåll där barn har sin permanenta bostad är det i cirka 68 procent av fallen en ensamstående förälder som blir avhyst. Av de ensamstående är en stor andel kvinnor, cirka 72 procent. Dessa barn är oftast i åldern mellan 2 och 9 år samt även mellan 16 och 17 år.

– Det är en väldigt utsatt och sårbar grupp, säger Kim Jonsson. 

I åtta av landets 21 län är antalet barn som berörs av en vräkning färre. Bland dem Stockholms, Uppsalas och Västmanlands län. Men i tolv län har antalet berörda barn ökat, som i Värmlands, Gävleborgs, Hallands och Jönköpings län. I Värmland, främst i kommunerna Filipstad och Arvika, har antalet barn som berörts av en avhysning ökat från 16 till 45 barn på fem år. I Jönköping, som har haft allt färre barn som upplevt vräkning och hade inga sådana fall alls under 2018, visar statistiken nu att 20 barn blev vräkta förra året.  

Skåne, som länge har brottats med höga siffror, vände trenden nedåt för fem år sedan, men sedan 2018 har kurvan pekat svagt uppåt. Malmö är fortfarande den kommun som har flest barn i landet som har fått uppleva att någon av föräldrarna tvingats lämna sitt hem. 

– Siffran skulle nog vara högre om inte Malmös team som jobbar förebyggande fanns. En kommun som har nått framgång är Södertälje, som har storsatsat. Kommunen har två heltidstjänster som jobbar med förebyggande insatser. Så fort de får indikationer från hyresvärden på att något är sen med sin hyra så har de uppsökande verksamhet, säger Kim Jonsson och tillägger: 

– Det är det vi ser på statistiken att deras arbetssätt gör skillnad, även om Södertälje fortfarande är hög i statistiken.

Statistiken visar också att 1.195 barn har riskerat att bli vräkta, men där avhysningen inte har genomförts. 

– De här barnen påverkas också väldigt hårt. De allra flesta barn förstår att mamma och pappa är stressade. Det är svårt att dölja det och barnen förstår ofta att det är något som inte stämmer. Det är ett trauma för många att bli vräkt och det gäller även för barnen , säger Kim Jonsson. 

Vad skälen för att allt fler barn vräks vet inte Kronofogden.

Vad gör ni för att underlätta? 

– Vi skickar alltid med ett följebrev där det står vad man kan tänka på. Att barnen får packa ner det viktigaste och kanske säga hej då till en granne som kanske bor i samma portuppgång. Vi vill inte belasta föräldrarna ännu mer, men man kan avlasta genom små medel. 

Vad är skälen till att hyresvärden ansöker om avhysning hos er? 

– Den vanligaste orsaken är ekonomiska skäl. Det handlar om en utebliven hyra. Den genomsnittliga skulden ligger på 24.500 kronor. I cirka 39 procent av ärendena är hyresskulden under 10.000 kronor. Då ska man komma ihåg att det är när hyresvärden skickar in ansökan. Under tiden kan hyresskulden växa. 

Var tar familjerna vägen? 

– Många gånger vi går till en lägenhet så möter vi en utflyttad lägenhet. De flyttar oftast till släkt och vänner, ibland kan det vara så att de flyttar till ett akutboende som socialtjänsten ordnat. Det ligger hos socialtjänsten att säkerställa familjens boendesituation.