Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kroppshetsen har nått livmodern”

Foto: AP

Norska barnmorskor slår larm om en ny trend bland gravida: Det är inne att föda små barn, skriver Aftenposten. Det smala, vältränade kroppsidealet kan leda till undernärda bebisar.

– Bantning och kroppshetsen har nått livmodern, säger läkaren Kari Løvendahl Mogstad och Hanne Schjelderup-Eriksen, ordföranden i Barnmorskeförbundet, Norska sjuksköterskeförbundet till tidningen.

Genomsnittsvikten på en nyfödd är 3.500 gram, över 4.500 räknas barnet som stort. Nu ser barnmorskor att allt fler kvinnor önskar att föda små, nätta barn. I vissa kretsar är det status att föda barn som väger under tre kilo, enligt Kari Løvendahl Mogstad.

Utvecklingen syns bland annat på sociala medier och hos gravida på mottagningarna i Norge. Att fortsätta motionera och äta sunt är något som gravida rekommenderas. Men här är målet hos kvinnorna att gå upp så lite som möjligt i vikt under graviditeten med hjälp av hård träning och kalorisnål diet. Efter förlossningen ska kilona dessutom bort så fort som möjligt.

– Barn har blivit ett objekt och en statussymbol för många där ett vackert och perfekt barn ska passa in i den bild man vill presentera för omgivningen. Men barn är inte en chihuahua, säger Kari Løvendahl Mogstad.

Beteendet kan utgöra en hälsorisk både på kort och lång sikt för barnet, varnar läkare. Barn som föds under normal födelsevikt riskerar till exempel att få adhd, koncentrations- och minnessvårigheter.

Det är också känt att dessa barn har en ökad risk att drabbas av för högt blodtryck och metabola sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2 diabetes som vuxna, enligt Kari Løvendahl Mogstad.

Dessutom kan barnet få näringsbrist.

– De här barnen måste följas upp på samma sätt som för tidigt födda barn för att se till att de får i sig tillräckligt med näring, säger Hanne Schjelderup-Eriksen till Aftenposten.

En annan konsekvens är att kvinnor som är väldigt smala ofta har problem med amningen som är mycket energikrävande. Fettet som lagras under graviditeten behöver mamman för att ge näring till barnet på ett tillfredsställande sätt.

Önskan att få ett litet barn kan även bero på att man vill ha en lättare förlossning. Men effekten kan bli den motsatta. Om barnet är slött på grund av undernäring kan det ge mer komplikationer än om man föder ett friskt barn över fyra kilo, enligt Kari Løvendahl Mogstad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.