Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kth-forskare-arbetar-med-ny-testmetod-ska-visa-vilka-som-kan-aterga-till-arbetet-utan-att-smitta/

Sverige

KTH-forskare arbetar med ny testmetod: ”Ska visa vilka som kan återgå till arbetet utan att smitta”

Bild 1 av 2 KTH:s forskningslaboratorium.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 KHT:s forskningslaboratorium.
Foto: Axel Riese

Forskare på KTH i Stockholm arbetar med att utveckla en storskalig metod som snabbt ger svar på om en person har haft covid-19 och därmed är immun mot sjukdomen.

– Testet ska visa vilka som kan återgå till arbetet utan att föra smittan vidare. Det är särskilt viktigt för anställda inom sjukvården och äldrevården, säger professor Sophia Hober, som leder projektet.

Forskare och kommersiella företag i hela världen är för närvarande sysselsatta med att ta fram en analysmetod som säkerställer vem som är immun mot covid-19. 

– Vi har kommit i gång snabbt. I onsdags förra veckan började vi prata om vad vi kan bidra med, i torsdags satte vi i gång och nu har vi ställt om hela laboratoriet för det här projketet. Nu tänker jag att vi borde ha kommit på det här redan för fyra veckor sedan, säger Sophia Hober.

Syftet är att kontrollera coronavirusets spridning genom att ta fram en metod för att avgöra om en person har haft sjukdomen. Många människor får bara lätta förkylningssymptom, eller inga symptom alls. Det kommer att uppstå oklarheter om en person har varit smittad av coronaviruset och därmed är immun mot att insjukna igen. 

I den testmetod som Sophia Hober nu håller på att utveckla räcker det med en liten droppe blod för att avgöra om en person har varit smittad av viruset eller ej. Tanken är sedan att hundratals tester ska kunna genomföras samtidigt och att resultatet blir klart samma dag.

Professor Sophia Hober.
Professor Sophia Hober. Foto: Privat

Enligt Sophia Hober har KTH-forskarna ett försprång genom att de vidareutvecklar en metod som redan fungerar.

– Vi kan producera proteiner och är duktiga på att analysera antikroppar. Skillnaden är att vi analyserar någonting som vi inte gjort tidigare, säger Sophia Hober, som har kartlagt de 20.000 proteiner som finns i människokroppen.

 – I den här situationen är det också viktigt att vi skapar hela systemet på egen hand, eftersom det finns en stor risk att kommersiella analysmaterial tar slut. Då bör vi inte vara beroende av att köpa från andra.

Just nu är forskarna sysselsatta med att producera de proteiner som finns i coronaviruset och som blodprover sedan ska analyseras mot. 

– Vi räknar med att börja utföra tester i forskningslaboratoriet om 2,5 till 3 veckor. 

Det tar längre tid än så innan metoden kan bli godkänd av sjukvården. När testmetoden är klar tror Sophia Hober att genomslaget kan bli stort på den internationella arenan.  

Projektet finansieras av KTH och Region Stockholm. Förutom Sophia Hober leds arbetet av professorerna Peter Nilsson och My Hedhammar.