Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

KTH-forskare underkänner SMHI:s modeller

Katarina Elevant, forskare på KTH, är kritisk mot SMHI:s matematiska prognosmodeller.
Katarina Elevant, forskare på KTH, är kritisk mot SMHI:s matematiska prognosmodeller. Foto: Jonas Eriksson / DN
Ta en bild av himlen med mobilen – och få tillbaka morgon­dagens väderutsikter. Så kan framtidens prognoser se ut, enligt Katarina Elevant, forskare på KTH. Hon är samtidigt kritisk mot att SMHI använder omoderna matematiska modeller.

Hon har jobbat i flera år som SMHI-meteorolog, men lämnade arbetet för en senare påbörja en forskningstjänst på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Katarina Elevant, meteorolog och medietekniker, tycker att de gamla kollegerna i Norrköping använder omoderna metoder.

– Det finns bättre modeller än den SMHI använder. Jag har använt en modell som heter ETA-modellen som fungerar mycket bra. Det handlar om matematiska detaljer. Ingen som jag träffat i mitt yrke, som testat flera modeller, tycker att SMHI:s är den bästa, säger hon.

I ett unikt projekt på KTH, som kallas Shareweather, forskar Katarina Elevant kring alternativa väderprognoser. Studierna har re­sul­terat i en mobilbaserad väder­lekstjänst som bygger på sociala medier.

Genom att skicka en bild via mobiltelefonen som föreställer himlen där man befinner sig kan man redan nu få prognos över det närmsta dygnet.

Projektet bygger på att privatpersoner lämnar många observationer som senare hanteras av ett datorprogram med algoritmer.

Dessutom kryddas applikationen med internationella väder­data.

– Det är möjligt att genomföra med god kvalitet – det här kan vara framtiden. Man skulle kunna få prognoser på flera dagar, men för att få ett riktigt genomslag behöver man få ett globalt samarbete med flera länder, säger Katarina Elevant.

Hur bra är då hennes väderleksprognoser? Jo, helt okej, skulle det visa sig.

Trots att solen strålade över Stockholm i går förmiddag, lovade hon regn till vårt möte vid lunchtid. Resultatet: Klockan tolv tog vädergudarna ett hastigt beslut och himlen öppnade sig med nederbörd. SMHI vid tidpunkten? Varierad molnighet och fortsatt uppehåll.

85 procent ska vara rätt

SMHI:s väderprognoser ska ha en träffsäkerhet på minst 85 procent.

Förra året låg andelen korrekta endygnsprognoser på 82,5 procent och femdygnsprognoser på 69,3 procent.

Träffsäkerheten beräknas utifrån temperatur, nederbörd, vind och molnighet .

Förra året fick SMHI, med huvudkontor i Norrköping, ett statligt anslag på 280 miljoner kronor och tjänade utöver det 282 miljoner kronor på av­gifter. Här jobbar 650 personer.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.