Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kulturstockholm-oppnar-for-asylsokande/

SVERIGE

Kulturstockholm öppnar för asylsökande

Stockholms kulturliv satsar på asylsökande. Intresset har varit oväntat stort när landstingets kulturförvaltning delar ut 3,5 miljoner kronor till projekt för asylsökande.

När Stockholms läns landstings kulturförvaltning lanserade en satsning på kulturutövande för asylsökande var intresset över förväntan. Över 100 intresseanmälningar från olika organisationer har kommit in på bara tre veckor. Och 37 organisationer har fått dela på 3,5 miljoner kronor i projektpengar.

– Det här snabba intresset visar ju vilket fantastiskt engagemang som finns hos kulturlivets olika aktörer. Det är verkligen jätteroligt, säger Eva Bergqvist, chef för Stockholms läns landstings kulturförvaltning.

En av organisationerna som fått del av bidraget är Lava Dansproduktion. Hos dem kommer barn och ungdomar bland annat att få gå på workshops i improvisationsdans. Benno Voorham är koreograf och ligger bakom projektet.

– Jag tycker det är jätteviktigt att landstinget satsar på kulturverksamhet för asylsökande. Min erfarenhet från projekt med flyktingar och barnhemsplacerade barn i andra länder har visat att sådan här verksamhet gör att de står lite stadigare på marken, och får möjlighet att bearbeta vad de gått igenom genom sin kreativitet, säger han.

Bland de organisationer som har fått bidrag finns både studieförbund, idrottsföreningar och scenkonströrelser. Bidragen har både gått till nystartade projekt och till större aktörer som redan driver insatser för asylsökande.

– Det här handlar om att skapa mötesplatser. Där har kulturen särskilda och specifika redskap för att skapa delaktighet och göra så att människor möts oavsett bakgrund, säger Eva Bergqvist.

Sedan tidigare har DN skrivit om flera satsningar som riktar sig till asylsökande i Stockholm, bland annat möjligheten till gratis museibesök för asylsökande, volontärarbete på Röda korset och studiecirklar i svenska på asylboenden.