Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kungabilden troligen manipulerad”

Bilden som påstås föreställa kung Carl Gustaf.
Bilden som påstås föreställa kung Carl Gustaf. Foto: Skärmdump från Expressen.se.
Tidningen Expressen publicerar på fredagen den komprometterande bild på kung Carl Gustaf som porrklubbsägaren Mille Markovic säger sig förfoga över.

Tidningen har låtit tre olika bildanalysföretag – två brittiska och ett svenskt – analysera bilden och alla tre slår fast att den har manipulerats i vissa delar.

– Bilden har manipulerats. Min slutsats är att det enda sättet att bekräfta dess äkthet och sanningsenlighet är att se och analysera den ursprungliga videofilmen som bilden är tagen ur, säger Ian McArthur på Audio Video Forensics, till Expressen.

Alla tre reser också allvarliga frågetecken kring mannen på bilden, som enligt Markovic ska vara kungen.

– Det är väl det som jag har förmedlat under ett års tid, att det här är något konstigt och överdrivet, säger Bertil Ternert, hovets informationschef, till Expressen.

– Det är bara att konstatera att han (kungen) har talat sant och korrekt i den här frågan sedan i maj.

Bilden ska publiceras i en biografi om Markovic som ges ut i januari.

Bilden, där en man sitter tillbakalutad och tittar på avklädda kvinnor, är tagen från en analog videofilm. Experterna som Expressen anlitat är överens om att filmen manipulerats för att förstärka känslan av en dold inspelning.

Dessutom reser de frågetecken kring mannen som sägs vara kungen. Tekniska detaljer kan peka på att ansiktet på personen bytts ut.

Dels är ansiktet ljusare än resten av mannens kropp, dels faller ljuset annorlunda på mannen jämfört med på övriga delar av bilden.

– Det finns detaljer som får oss att tveka huruvida det är en bild som verkligen inte har manipulerats, säger Clive Burchett på LGC Digital & Document Forensics.

– Jag kan inte säga säkert, men det är min uppfattning att den manliga personen på elektronisk väg kan ha lagts in i bilden.

Det är den enda av de påstådda kungabilderna som publiceras i den kommande boken, men Mille Markovic säger till tidningen att fler bilder och filmer som är komprometterande för kungen ska publiceras på en betalsajt när boken släppts.

Bertil Ternert säger att man inte kommer att gå dra ärendet vidare.

– Nej, men vi uppskattar att det är någon som har tagit reda på sakförhållandena, säger Ternert.

Peter Eriksson (MP), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, menar att Expressens avslöjande om att den omtalade bilden sannolikt är manipulerad knappast påverkar debatten om förtroendet för kungen.

Han påpekar att den handlar om huruvida kungens vänner har haft kontakt med kriminella och om kungen i så fall känt till det.

– Det är väl säkert skönt för kungen att det verkar som att bilden är manipulerad, säger Peter Eriksson till TT.

– Men förtroendet för honom handlar inte om den här bilden.

Bakgrund:Bildhärvan

I november i fjol släpptes boken Carl XVI Gustaf — Den motvillige monarken. Den beskriver bland annat kungens inofficiella liv som monark, vilket enligt författarna har innefattat otrohetsaffärer och besök på stripklubbar.

I samband med publiceringen hotade en av bokens källor, nattklubbsägaren Mille Markovic, att offentliggöra smygtagna bilder på den festande kungen.

Kungens vän Anders Lettström tog då kontakt med ett ombud åt en grovt kriminellt man för att få hjälp att reda ut vad Markovic hade att komma med. Markovic meddelade att han ville ha tiotals miljoner kronor för en dementi och för bildmaterialet. Det ledde till att kontakten med Markovic bröts.

I januari ska en biografi om Markovic komma ut på Vertigo förlag, där dessa påstådda bilder ska publiceras.

På fredagen publicerade Expressen en av bilderna, som tidningen har låtit granskas av tre olika experter. Samtliga hävdar att bilden i vissa delar har manipulerats och att mannen som påstås vara kungen kan ha klippts in i efterhand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.