Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kungen deltog i ubåtsjakten

En marinövning på Östersjön slutade annorlunda för kung Carl Gustaf. Övningen övergick i ubåtsjakt utanför Göteborg.

För två veckor sedan befann kungen ombord ett fartyg för att följa övningen Danex på Östersjön. Men när larmet om en misstänkt ubåt i Göteborgs skärgård kom ändrades planerna hastigt.

– När den skarpa verksamheten kom in i bilden fick han följa med det fartyg som han befann sig på i 24 timmar. Sedan fick han kliva i land, säger Philip Simon, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Hovets informationschef Bertil Ternert berättar att kungen fick stiga i land i Göteborgs hamn där han möttes av landshövdingen, men vill inte säga något om hur kungen upplevde ubåtsjakten.

Spaningarna efter den misstänkta undervattensverksamheten avbröts förra måndagen. Försvarsmakten är ännu inte klar med sin analys om den misstänkta kränkningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.