Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kungen hälsade till alla ensamma

Kung Carl XVI Gustaf sände i sitt traditionsenliga jultal i Sveriges Radio i dag, juldagen, en särskild tanke till alla som är ensamma och alla svenskar som arbetar utomlands.

– Det är viktigt att se alla de goda krafter som finns omkring oss, sade kungen och lyfte fram vad han kallade hjältar som i det tysta kämpar utan att kanske ens få ett tack.

– Ni ska känna att ni också omfattas av min och min familjs varma julhälsning.

Under det gångna året har svallvågorna efter fjolårets uppmärksammade bok Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken fortsatt att skölja över kungahuset. Boken innehåller bland annat uppgifter om otrohetsaffärer och besök på strippklubbar.

Tidigare denna månad publicerade Expressen en bild som visade en man tillsammans med lättklädda kvinnor. Tidigare denna månad publicerade Expressen en bild som visade en man tillsammans med lättklädda kvinnor. En tidigare nattklubbsägare hävdar att det är kungen som syns på bild, medan experter har sagt att bilden är kraftigt manipulerad.

Om detta nämndes dock inte ett ord i kungens jultal. Kungen vände i stället på steken och valde att "avsluta med att tacka alla som har visat mig och min familj uppskattning under det gångna året".

– Allt det stöd vi har fått betyder mycket för oss. Vi ser fram emot ett nytt år och gläder oss särskilt med kronprinsessparet som väntar sitt första barn.

Han skickade en särskild tanke till årets svenske nobelpristagare.

Nobelprisutdelningeen bidrar till att visa upp Sverige som en nation som främjar utbildning och vetenskap. I år var det också särskilt glädjande att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur. Tranströmer är en högt uppskattad poet både i Sverige och utomlands.

Kungen blickade också framåt.

Vårt land har förändrats mycket de senaste 200 åren. Sverige är en liten nation.  För att bygga ett hållbart samhälle är det viktigt med samarbete över gränserna. Det är då vi når de stora målen.

– Ett bra exempel på det är det Nya Karolinska universitetssjukhus, vars uppbyggnad jag följer med stort intresse. Investeringen gör det möjligt för Sverige att bli tongivande inom området life science. Där skapas möjlighet för samverkan mellan universitet och högskolor i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.