Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kungen-i-tal-till-nationen-en-civil-mobilisering-ar-inledd/

SVERIGE

Kungen i tal till nationen: ”En civil mobilisering är inledd”

6 min 46 sek. Kungen höll ett tal till nationen: ”Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack”.

På söndagen höll kung Carl XVI Gustaf ett tal till nationen med anledning av covid-19-pandemin. ”En civil mobilisering är inledd”, sa kungen, och uppmanade samtidigt svenska folket att stanna hemma under påsken.

Tal hölls från Stenhammars slott i Sörmland där kungaparet befinner sig under coronakrisen, och varifrån han tidigare intervjuats i DN.

Kungen inledde talet med att säga att veckan som leder fram till påsk ofta kallas stilla veckan, och att landet på många håll är mer stilla än någonsin.

– Covid-19 har Sverige och världen i sitt grepp. Gator och torg är nästan tomma och tysta. Pandemin slår också hårt mot företag och jobb och den svenska ekonomin, ja, mot hela det svenska samhället, sa kungen.

Carl XVI Gustaf lyfte fram det arbete som nu bedrivs i civilsamhället, inte minst inom hälso- och sjukvården.

– Det är en stor uppgift. Det krävs mod. Och det kommer att krävas uthållighet. Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack.

Inför påskhelgen uppmanade kungen även befolkningen att lyssna på myndigheternas råd, och att undvika icke nödvändiga resor och sociala kontakter.

– Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan. Men, en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om, ställa in oss på att stanna hemma.

Kung Carl XVI Gustaf höll på söndagskvällen tal till nationen.
Foto: Sven-Åke Visén/SVT

Kungen vill också att människor ska känna hopp under den pågående krisen.

– Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera, att skilja mellan viktigt och oviktigt. Hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas. Och en sak har jag lärt mig: oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut.

Talet avslutades sedan med orden:

– Och när den gör det, då kommer vi alla att ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land – i den framtid som vi längtar efter.

– Med de orden önskar jag dig och alla i Sverige en fin påskhelg, trots allt. Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: du är inte ensam.

Läs DN:s stora intervju med kung Carl XVI Gustaf om coronakrisen här.

Läs hela kungens tal på hovets hemsida.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt