Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kungen kände till kontakterna”

Kungen kände till nedtystningsförsöken av skandalerna som beskrivs i boken ”Den motvillige monarken”. Det säger kungens nära vän Anders Lettström i hemliga bandinspelningar som Aftonbladet tagit del av.

På inspelningarna talar Anders Lettström med den utpekade gangsterledaren Milan Sevos företrädare i Sverige, Daniel Webb.

Syftet med mötena ska ha varit att mot betalning få en dementi av porrklubbsägaren Mille Markovic – en av huvudkällorna till skandalboken ”Den motvillige monarken” – och samtidigt köpa de bilder som han sade sig ha.

– Jag pratade med kungen på kvällen och berättade att Mille kunde tänka sig att dementera, säger Lettström på en av inspelningarna.

Kungen har tidigare sagt att han inte känt till att Lettström haft kontakt med grovt kriminella.

– Nej, ingen aning, sade han i en intervju med TT.

Men de bandinspelningar som Aftonbladet fått tag på visar alltså att kungen visst känt till kontakterna. Dessa visar att Lettström i samtal med Daniel Webb vid minst ett par tillfällen sagt att kungen var informerad om vad som pågick.

– Om vi betalade Mille för en dementi så skulle han också se till att några av hans källor skulle dementera. Det var vad paketet innehöll och då nämnde jag det för kungen, säger Lettström.

Då Aftonbladet konfronterar Anders Lettström påstår han att inspelningarna inte är riktiga. Experter som analyserat banden menar dock att de med största sannolikhet är riktiga; det är Lettströms röst som hörs, och ingenting har klippts ihop eller manipulerats.

Aftonbladets Lena Mellin skriver i en kommentar till artikeln att om kungen var informerad, vilket mycket tyder på, så är det sensationella uppgifter. Han är då ”inte längre möjlig som statschef”, menar hon.

 

Kungen tog avstånd från vännen

I ett brev till TT den 23 maj tog Anders Lettström på sig hela skulden för de kontakter som tagits med kriminella personer med anledning av boken Den motvillige monarken.

"Jag vill med detta uttalande be min familj, alla mina vänner och inte minst Kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ. I den här historien finns det ingen annan att skylla på än mig. Det jag gjort har jag gjort själv och inga vänner har varit förhandsinformerade eller delaktiga," skrev Lettström då.

I en exklusiv intervju med TT några dagar senare tog kungen avstånd från Lettström och förnekade kunskap om vännens förehavanden.

TT: Kände kungen till Anders Lettströms kontakter med kriminella?

- Nej.

TT: Ingenting?

- Nej. Det har framkommit nu efteråt, det var någon vecka sedan när det framkom på radion och bandet helt enkelt, där man har bandat honom, där fick vi ju reda på saker och ting som... inte en aning om. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.