Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kurs i bilförlossning då BB stänger

Många måste åka långt för att föda.
Många måste åka långt för att föda. Foto: Christine Olsson/TT

När BB i Sollefteå stänger den sista januari måste blivande föräldrar åka drygt tio mil, och ibland betydligt längre, för att föda.

Nu drar ABF i Sollefteå igång en studiecirkel i ”bilförlossning”.

Det är två av barnmorskorna som jobbar på BB, som snart stänger, som kommer att vara kursledare för att få de blivande föräldrarna att känna sig trygga trots de stora avstånden. När BB i Sollefteå i Västernorrland stänger måste kvinnorna i området åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda, skriver Allehanda.

– Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger kursledaren Maria Dahlberg till tidningen.

Hon har många gånger väglett pappor över telefon när förlossningen satt igång innan paret har kommit fram till BB.

Mia Ahlberg är ordförande i Barnmorskeförbundet. Hon är positiv till kursen, men säger samtidigt att det är ”tragiskt” att den behövs.

– Det här är ett symptom på att det läggs ner sjukhus på mindre orter. Det skapar en oro bland kvinnor som ska föda och det är absolut inte bra, säger hon.

Kursen kommer att handla mycket om det praktiska och förbereda de blivande föräldrarna så bra som möjligt på den långa resan. Fokus kommer att ligga på att besvara kursdeltagarnas funderingar.

Kursen har nyligen utannonserats och det är ännu oklart hur populär den blir.

– Jag tror att intresset är stort. Jag vet att många är oroliga och rädda för att åka genom skogen, helst på vinterväg i mörkret. Med tanke på att det hela tiden kommer nya föräldrar skulle man kunna hålla på med den här kursen kontinuerligt. Men vi hoppas naturligtvis att det blir en ändring så att det inte behövs i framtiden, säger Stina Näslund, som tillsammans med Maria Dahlberg kommer att leda kursen, till Allehanda.

Fakta. BB del av sparbeting
  • Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting. Betinget är på 160 miljoner kronor.
  • Beslutet om BB-nedläggningen fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016.
  • Efter stängningen finns två BB kvar i Västernorrland: i Örnsköldsvik och i Sundsvall.
  • I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.
  • Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus är redan flyttad till Örnsköldsvik
  • Den akuta kirurgin vid sjukhuset stängdes tills vidare efter tjänstemannabeslut i somras, med hänvisning till sjuksköterskebrist.
  • När politiskt beslut om akutkirurgin ska fattas är inte fastställt.

Källa: TT, Landstinget i Västernorrland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.