Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kustrobotar kan försvara Gotland

Foto: Sören Andersson/TT

Sveriges försvar kan åter bekämpa fientliga fartyg långt ute på havet ifrån land. Ett tungt robotsystem som varit nedlagt i 16 år har aktiverats. Robotarna behövs framför allt på Gotland.

Vid det kalla krigets slut hade Sverige ett kustartilleri som skyddade öar, hamnar och farleder. Men både det fasta kustartilleriets kanoner och de rörliga förband som skulle bekämpa fientliga fartyg skrotades.

Läs även Gunnar Hökmark (M) på DN Debatt: Låna 35 miljarder för att snabbt rusta upp försvaret.

Robot 15 är ett tungt vapen med över 10 mils räckvid. Kustartilleriet hade roboten monterad på terrängbilar, men systemet som hette Kustrobotbatteri 90 lades ned år 2000. Samma robot används däremot fortfarande på Gripenplan och på marinens fartyg, korvetterna.

Olika försvarspolitiker och debattörer har ifrågasatt nedläggningen och påpekat att lastbilarna finns kvar i gott skick på olika museer. Kustrobotar skulle göra stor nytta på utsatta ställen, framför allt Gotland.

– Vi tog reda på om vi kunde bygga ihop något som går att skjuta med. Ett antal bilar har funnits kvar. Vi har också tagit komponenter från upplagda robotbåtar och korvetter som hade samma robotsystem, berättar flottiljamiral Thomas Engevall som är logistikchef.

Arbetet har skett på kort tid och till låg kostnad inom Försvarsmaktens ekonomiska ram. Efter provskjutningar så ingår Robot 15 i sin landversion från och med i dag åter i krigsorganisationen. Ett hemligt antal enheter ingår nu i marinens sjöstridsflottiljer.

En sådan enhet finns med i den marina övningen Swenex 16 som just nu pågår på ostkusten. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte på fredagen övningen och talade med personalen med kustroboten.

– Det är väldigt bra att vi har landbaserade kustrobotar tillbaka i Försvarsmakten. Det innebär att vi kan skjuta sjömålsrobot från land på stora avstånd. Det ger ökad flexibilitet och förmåga till sjömålsstrid. Det ökar den militära förmågan, och det är vi behöver nu, säger en nöjd försvarsminister.

– Det har varit ett väldigt effektivt samarbete där Försvarsmakten. Försvarets Materielverk och Saab arbetat på ett utmärkt sätt. Vi från departementet understött det på ett positivt sätt, säger Peter Hultqvist.

– Det är ett glädjande besked att robotarna nu används så att vi kan bli farliga för dem som vill oss illa. Detta har vi kristdemokrater föreslagit länge, säger Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiker.

Till kustartilleriets robotar hörde även ett rörligt radarsystem, ArtE 740. Systemet som kostat 650 miljoner kronor finns kvar men ska enligt ett tidigare beslut läggas ned och skrotas, vilket DN rapporterat om. Men denna toppmoderna radarutrustning finns ännu kvar i sina terrängfordon, men används inte trots att systemet i övrigt körts i gång.

– Om man också använder de rörliga radarstationerna ArtE 740 så skulle det bli ett system som inte är beroende av de sårbara fasta radarstationerna eller data från fartyg, säger Mikael Oscarsson som kommer att ta upp frågan i riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.