Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-dodforklarades-felaktigt-beviljas-skadestand/

Sverige

Kvinna dödförklarades felaktigt – beviljas skadestånd

En kvinna dödförklarades felaktigt av Skatteverket i somras. Nu får hon 20.500 kronor i skadestånd av Justitiekanslern, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Det är i detta fall fråga om ett allvarligt fel”, skriver JK i sitt utlåtande.

Agnes Laurell
Rätta artikel

I sin skadeståndsansökan skriver kvinnan hur hon ”fick en chock” när hon i juni fick ett brev där det stod ”dödsbo” och hennes namn. Skatteverket hade några dagar tidigare av misstag registrerat kvinnan som avliden i folkbokföringen.

Enligt Skatteverket hade handläggaren av misstag kastat om siffrorna i personnumret och på så sätt hade fel person registrerats som avliden.

– Jag har haft ett helvete, säger kvinnan till SVT Nyheter.

Kvinnan beskriver att hon bland annat fått starta om sitt banklån, rest 12 mil till banker och suttit i omkring 20 timmar i telefon på grund av att hon registrerats som avliden. Hon har också haft problem med att hämta ut mediciner på apoteket och uppger att hon har mått väldigt dåligt psykiskt.

– Min sommar och semester blev helt förstörd. Det rasade in brev där det stod ”dödsbo” på alla papper. Jag fick panikångest, säger hon.

Nu har Justitiekanslern (JK) beviljat kvinnan 20.500 kronor i skadestånd och ger Skatteverket i uppgift att betala ut ersättningen till henne.

JK skriver att den felaktiga registreringen är ett allvarligt fel och att det berör ett ”mycket integritetskänsligt område”.