Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-forsvunnen-utanfor-katrineholm-har-varit-borta-i-fem-dygn/

Sverige

Kvinna försvunnen utanför Katrineholm – har varit borta i fem dygn

En kvinna i 70-årsåldern försvann från sin semesterbostad i Julita norr om Katrineholm i måndags. Polisen har sökt efter henne med hundar och helikopter – utan resultat. 

– Vi tror att hon finns i området, säger Kristian Malzoff på polisens region Öst.

Strax efter klockan 22 på måndagen larmades polisen om att kvinnan hade försvunnit, då hade hon senast siktats två timmar tidigare. 

Kvinnan har en sjukdomsbild som gör att hon kan ha svårt att orientera sig, men mår i övrigt bra fysiskt och är van att vara ute och vandra. Hon är 156 centimeter lång och har grått hår. Vid försvinnandet var hon klädd i en svart tröja, blå byxor och röda kängor.

Polisen tror att kvinnan fortfarande är kvar i området, men utesluter inte att hon kan ha tagit sig längre bort genom att lifta eller åka tåg. Hon har sin fasta bostad i Stockholm.

– Vi har inget som tyder på att hon inte skulle finnas i området. Vi har fått in en del uppgifter om att man tror sig ha sett henne i Stockholm eller Malmö, men har bedömt att de inte är särskilt sannolika, säger Kristian Malzoff, vakthavande befäl polisen region Öst. 

Polisen har sökt efter kvinnan med drönare, helikopter och flera hundpatruller. Även Hemvärnet, orienterare och Missing People har deltagit i insatsen.

– Det är en stor sökresurs, många har ställt upp ideellt. Vi använder en beprövad metod där man delar upp sökområdet i olika sektorer.

De bedömer att det fortfarande finns hopp om att hitta kvinnan vid liv. 

– Vi har rådfrågat läkare som gjort bedömningen att hon borde kunna klara sig med tanke på vädret och omständigheter i övrigt så länge hon har tillgång till vätska.

Hur länge kommer ni att fortsätta sökandet?

– Vi kommer att söka tills vi anser att vi uppnått en så pass hög procent att det är osannolikt att hon finns kvar i sökområdet. Hur lång tid det tar kan jag inte svara på nu. 

Magnus Idebro, ordförande i Missing People, säger att ett 20-tal frivilliga söker efter kvinnan. 

– Ska jag tippa så kör vi fram till senare i kväll. Det är oklart hur vi ska göra framöver. 

I nuläget finns ingen misstanke om brott. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt